15 fakta om korn og bærekraft

Hvor miljøvennlig er korn? Hvem spiser mest korn i verden? Hva slags mat kaster nordmenn mest av? Det er noen av spørsmålene du får svar på her.
Skriv ut
  1. Korn og brød er plantemat. Plantemat er bærekraftig mat.
  2. Visste du at vi slett ikke spiser så mye korn i Norge, sammenlignet med resten av verden? Det meste av verdens befolkning får rundt halvparten av energibehovet sitt fra korn – særlig hvete, mais og ris. I Norge får vi kun en tredjedel av energibehovet vårt fra brød eller korn. 
  3. Ukens brødinntak, 1 kg brød, tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,9 kg, noe som ligger godt under både de fleste grønnsaker, fisk og kjøtt. Til sammenligning, å dusje hver dag (10 minutter) medfører 9 ganger mer CO2-utslipp enn ukens brødinntak. 

  4. Nordmenn spiser 52 kg brød i året, og vi liker grovt brød best.
  5. Kast 1 mindre brød i uken og spar miljøet for omtrent 31 kg CO2 i året, det tilsvarer to færre trær nedhugget.
  6. Omtrent 10 % av jordbruksarealet i Norge benyttes til produksjon av matkorn, men i realiteten ender 5 % matkorn-jord opp som mat grunnet vær og miljø.
  7. Tyrkia er det landet i verden som spiser mest korn og brød per innbygger (det dobbelte av oss nordmenn).
  8. Matkornproduksjonen i Norge har gått opp fra 5 % på 1970-tallet til mellom 40 og 75 % i dag.

  9. Nordmenn kaster mye mindre brød nå enn før. Fra 2011 til 2015 kaster vi 40 % mindre brød.
  10. Verdens brøddag er 16. oktober. Marker dagen med å spise klimasmarte blingser.
  11. Korn er den eneste matvaren av global betydning som kan spises i samtlige kulturer og religioner i verden.

  12. Du visste sikkert allerede at for mye sjokolade ikke er bra for kroppen din. Men visste du at det heller ikke er bra for miljøet? Det går med 10 ganger så mye vann for å produsere et kilo sjokolade som et kilo brød. 

  13. Kornproduksjon medfører lite klimafotavtrykk. Landbruket står for ca. 9 % av de norske klimagassutslippene. Kornproduksjon står for 4 % av dette igjen, altså et klimautslipp totalt på bare 0,36.
  14. Brød står for 13 % av matsvinnet i hjemmet. Verstingen er middagsrestene som ligger igjen på tallerkenen.
  15. 42 % av oss forsøker å tenke etisk og miljøvennlig når vi handler ulike produkter.

Korn er den eneste matvaren som kan brødfø fremtidens befolkning. Det er den eneste matproduksjonen med nok vekstpotensial, aksept i alle verdens kulturer, og som kan dyrkes overalt. Les mer om hvorfor korn er vinneren når det kommer til miljø og bærekraft.

 

Sist oppdatert: 05.10.2017 

 

Kilder:

Agri-analyse, korn og konjunktur – rapport 6, 2017

Agri-analyse, Landbruksbarometeret, 2017

Felleskjøpet, 2016

Format-rapporten 2016

Ipsos MMI, 2016

NORKOST 3

Nymoen & Hille, 2012

Thoring, Fremtiden i våre hender, 2017

Les eller skriv kommentarer