Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Dette trenger du i skapet til jul

Skal du bake så trenger du noen basisingredienser som mel, egg, sukker, melk/fløte, smør, gjær eller bakepulver. Til julebaksten er det i tillegg noen ingredienser du bør ha i skapet. Her er listen over julens basisingredienser.
Skriv ut

1. Julekrydder

Omtrent alle de kjente og kjære julekakene inneholder ihvertfall et av disse krydderne:  Anis, allehånde, ingefær, kanel, kardemomme, muskat, nellik og pepper. For å bake smaken av jul må du ha minst et av disse i skapet.

 

Men hvor kommer egentlig julekrydderne fra? Anis og allehånde er frø fra hver sin frukt. Den kraftige underjordiske stengelknollen på ingefærplanten gir oss ingefærkrydder. Mens kanel skrapes ut fra innsiden av barken på kaneltreet. Med kardemomme menes som regel grønn kardemomme som er frø som tørkes og brukes hele eller malt. Muskat eller muskatnøtt er frøet i bæret til muskattreet. Nellik er tørkede blomsterknopper fra kryddernelliktreet. Pepper, eller rettere sagt svart pepper, er et krydder fremstilt av fermenterte, tørkede og umodne røde bær, kalt pepperkorn. 

 

2. Hevemidler

Hevemidler

Natron, hjortetakksalt og kremortartari er alle hevemidler som er vanlig å bruke i julebaksten, fra smultbaksten til småkakene. Men hvordan får disse ingrediensene kaken til å heve seg og bli luftig?

Natron ser ut som hvitt pulver, og reagerer i baking med syrer, for eksempel surmelk, og frigjør karbondioksid, som danner små hulrom (luftrom) i baksten. Hjortetakksalt eller hornsalt spaltes ved oppvarming til gassene karbondioksid, ammoniakk og vanndamp, noe som sørger for volumøkning av bakverket. Kremortartari kjøpes på apoteket og brukes i matlaging til å stabilisere pisket, luftig eggehvite som skal røres inn. 

 

3. Appelsiner

Bruk appelsin i baksten, både skallet, saften og fruktkjøttet kan anvendes. Bak for eksempel appelsinkake med marsipan, en deilig langpannekake å nyte i julen. Eller lag en julekalender ala snekker Andersen av appelsin med nellikspiker og rødt silkebånd. 

 

4. Rosiner, sukat og korinter

Rosiner, korinter og sukat er et must i mye av julens bakst.

 

Rosiner, sukat og korinter brukes i ulike fruktkaker, men mest typisk for julen er nok julekake – julebrød og engelsk fruktkake. Men det er også godt å ha rosiner, sukat eller korinter i annen bakst, som scones og grovbrød.

 

At rosiner er tørkede druer vet alle. Men hva sukat og korinter er for noe, er muligens mer ukjent. Sukat er skallet av en sitrusfrukt som er utlutet og kandisert. Før i tiden når det var dårlig tilgang på ekte sukat, ble gjerne gresskar brukt til å lage sukaterstatning. Mens korinter er små rosiner, altså tørkede druer. I dag får vi korinter fra Sør-Europa og Asia, særlig Hellas.

 

5. Mandler og nøtter

Mandler og nøtter som hasselnøtter og valnøtter er typiske basisingredienser i julen.

 

Mandler og nøtter gomles gjerne gjennom hele julen som de er. Ellers anvendes det i sandkaker, sirupssnipper, kransekake, marsipan og gløgg. Nøtter smaker også deilig i brød.

 

6. Sirup, honning og kakao

sjokolade-honning-sirup

Sirup, honning og sjokolade trengs til julen.

 

Sirupssnipper, pepperkakedeig, honningkake, tropisk aroma og barnas konfekt – er noen av julens godbiter hvor du behøver en av disse basisingredienser.

 

Sirup er en tykk sukkerløsning med en behagelig honning-liknende smak som kan være fargeløs, gul (lys) eller brun (mørk). Spisesirup er et biprodukt fra utvinning og raffinering av sukker fra sukkerrør. Honning er en søt, tyktflytende væske som de fleste bier og humler fremstiller ved å omdanne blomstenes nektar. Nektaren suges opp i bienes honningmage, hvor nektarens rørsukker blir omdannet til enklere sukkerarter, og vannet delvis fordamper pga. varmen i kuben. Kakaopulver og sjokolade lages fra frøene (kakaobønner) fra frukten til kakaotreet. Kakaobønner tørkes og ristes og males til en kakaomasse. Det er kakaomasse som er basisen i sjokolade. Kakaopulver er det som er igjen når man har presset ut kakaosmøret (fettet) fra kakaomassen. 

 

7. Vørterøl

Vørterøl er en alkoholfri drikk fremstilt av malt, humle og vann og tilsatt karbondioksid.

Drikkevaren brukes gjerne til julens vørterbrød.