Brødskalaen

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Merkeordningen “Brødskalaen” er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød.
Skriv ut

Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. På emballasjen finner du brødskalasymbol, samt grovhetsgrad angitt i prosent (%). Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på brødets fiberinnhold. Hvor grovt brødet er, kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet. Man kan ikke avgjøre grovheten utfra fargen på brødet.

 

Brødskalaen er delt inn i fire kategorier:

 

Fint brød: 0-25 % sammalt mel eller hele korn

Halvgrovt brød: 25,1-50 % sammalt mel eller hele korn

Grovt brød: 50,1-75 % sammalt mel eller hele korn

Ekstra grovt brød: > 75 % sammalt mel eller hele korn

 

På emballasjen finner du i tillegg grovheten angitt i %.

 

Beregn hvor grov egne oppskrifter er på vår Brødskala-kalkulator.

 

Frivillig merkeordning

Brødskalaen er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Den ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Merkeordningen ble sist revidert i 2013, og blir nå evaluert på ny.

 

NHO mat og drikker eier merkeordningen. 

 

(Sist oppdatert: 08.09.2016)

Les eller skriv kommentarer