Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hvordan unngå brødsvinn?

I den pågående debatten om matkasting og miljø trekkes ofte baker- og brødbransjen frem som verstinger.
Skriv ut

Det er riktig at det dessverre kastes for mye brød- og bakevarer. Og dette har bransjen i de senere årene satt på agendaen, tatt ansvar for og jobber stadig med å bli bedre. Temaet er også veldig viktig for Opplysningskontoret for brød og korn

 

Hvordan kan du redusere egen brødkasting?

Velg brød som passer til din husholdning. Tilhører du en liten husholdning klarer du kanskje ikke å spise opp et helt brød før det blir dårlig. Bakerbransjen har blitt bevisst denne utfordringen og besvart behovet. Blant annet ved å jobbe frem et godt utvalg mindre brød for husholdninger som ikke alltid har behov for et vanlig brød.

 

Det finnes også et stort utvalg av ferdigoppskåret brød, og de aller fleste dagligvarer har brødskjærer-maskin en kan bruke. Frys ned oppskåret brød og ta opp bare de skivene som skal spises, skivene tines på få minutter og smaker ferskt. Slik unngår du å måtte kaste brød. Frosset brød er også supert i matpakken, det holder både brødet og pålegget friskere.

 

Ellers kan gammelt brød benyttes til så mangt. Du kan for eksempel lage brødkrutonger, arme riddere, brødpudding, brødrasp til gratengen, ostesmørbrød eller pull-apartbrød.

 

Har du prøvd «Too Good To Go»? Det er en genial  mobilapplikasjon hvor du kan bestille dagsgamle ferskvarer fra dagligvarebutikker, bakerier og restauranter til en sterkt redusert pris. Dette bidrar til å unngå at brød- og bakervarer kastes. Et tilbud bransjen er positive til, og vi håper det vil bre om seg i hele landet og benyttes av alle matutsalg.

 

Men viktigst av alt er det at du er bevisst ditt ansvar. Mat skal behandles med respekt og aktsomhet av hensyn til all jobben kornbonden, mølleren og bakeren gjør, klimamessig bærekraft og etisk forsvarlighet.

 

(Publisert: 02.09.2016, sist oppdatert: 28.09.2017)

Finn mer om samme tema: