Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Klimasmarte blingser

Klimasmart mat trenger ikke være smakløst og kjipt. Her er fire klimasmarte blingser som smaker vilt godt.
Skriv ut

Klimasmarte blingser har pålegg i sesong og så kortreist som mulig – utnytt det norske matfatet. Ellers gjelder den norske grunntanken; alt med måte. Litt av alt er lov. Men hemmeligheten bak klimasmarte blingser er brødet. Så lenge du velger å spise brød, er du klimasmart. Les mer om hvorfor her.

 

1. Soppsandwich

 

soppsandwich-i-boks

 

Skogsoppsmørbrød er en saftig toast med stekt sopp og spinat. Gå ut i skogen og plukk din egen sopp om du vil være ekstra klimasmart. Klimaavtrykk per blings: 0,50 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Lag soppsandwich

 

2. Arme loffer

 

arme-riddere-i-tallerken

 

En søt blings av resteloff med rørte blåbær og rømme, som oftest servert under navnet arme riddere. Klimaavtrykk per blings: 0,21 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Fremgangsmåten for arme loffer

 

3. Makrellrøre på skive

 

makrellrore-pa-brodskive

 

Godt grovt brød med makrellrøre, salat, rødbet og rødløk. Den lange norske kysten gir oss et rikelig sjøfat å spise av, men ikke alle er like miljøvennlige. Makrell er derimot en fisk vi kan kose oss med, med god samvittighet. Klimaavtrykk per blings: 0,16 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Slik lager du makrellrøre

 

4. Vilt smørbrød

 

viltsandwich

 

Mmmm… En vill og deilig blings fylt med snøfrisk, spinat, stekte pæreskiver og viltkjøtt, toppet med ripsgele og friske urter. Vilt-kjøtt er også en del av det norske spiskammeret som smaker helt himmelsk og som man gjerne kan spise mer av. Klimaavtrykk per blings: 0,38 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Følg vår oppskrift på viltsmørbrød.

 

Oppskriftene er utviklet i samarbeid med Anne på landet.

anne-pa-landet-onsker-velkommen-til-cafeen

Anne på landet har følgende klimatips: 1) Ikke kast mat – alt kan brukes på en eller annen måte! 2) Sank mat selv i hage, grøftekant og naturen – det er utrolig hvor mye som kan spises. 3) Lag mat fra bunnen – da vet du hva du spiser, og slipper både emballasje og transport.

>> Politikernes beste klimatips.