Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Lag ditt eget favoritt-pålegg

Godt brød blir enda bedre med smaksrikt og spennende pålegg. Lag dine egne for å få variasjon - og kanskje noen nye favoritter?
Skriv ut

Godt brød blir enda bedre med smaksrikt og spennende pålegg. Og mulighetene er mange; Søtt, salt og smørbart kommer i flere ulike smaker og varianter. 

 

Lag selv

Det er ingen ting i veien for å lage påleggene sine selv. Du kommer langt med gode ingredienser og litt fantasi. Hvis du ønsker å leve sunnere, kan frukt- og grønnsaksdisken være et godt utgangspunkt. Her finner du blant annet avokado, som smaker nydelig på de fleste brødskiver – enten alene eller sammen med andre råvarer.

 

avokado

Spisemoden avokado kan enkelt smøres på brødskiva og erstatte smør. Den kan også gjøres friskere med en liten skvis sitron og litt godt salt oppå. Eller hva med en klype tørket chili og finhakket gressløk? I tillegg til å være både allsidig og velsmakende, er også avokadoen rik på det sunne fettet. 

 

Hakk og bland

Avokadoen er ikke alene om å være påleggs-favoritt.  Tomater hakket i små biter, smaker nydelig på brødskiva, gjerne blandet med olivenolje, godt salt og hakket basilikum. Med litt hvitløk gnidd på ristet brød blir dette en klassisk italiensk variant, som smaker like godt som forrett som i matboksen.

 

Til de dagene man har bedre tid, kan det varmt anbefales å koke erter, blande inn litt kummin, hvitløk, lime og olje. Hakket koriander passer også fint i denne miksen.

 

Brokkolibuketter er et annet hot tips, gjerne stekt med hvitløk og litt chili. Smak til med sitron, salt og nykvernet pepper, og blend det hele sammen. Smør ut på brødskiva, og strø gjerne ristede nøtter eller revet mozzarella over. 

 

Brødskive «to-go»

Det er så mange gode råvarer som kan bli nye favorittpålegg. Det er moro å lage noe selv, og så vet man akkurat hva man får.

 

Brød er enkelt å ta med seg i matboksen, spesielt hvis du lager sandwicher eller har rundstykker. Noen pålegg varianter smaker best nysmurt, ta med deg pålegget i små esker eller pakk inn i aluminiumsfolie og smør på når du skal spise. Husk bare å ta med en liten kniv eller skje. Her følger noen oppskrifter som er enkle både å lage og like;

 

Labneh

Labneh er en slags «ferskost» laget på yoghurt, som er mye brukt i Midt-Østen.  Den har en tykk konsistens fordi mye av myseproteinet siles vekk. Yoghurten mister også litt av syrligheten ved siling.
Labneh er supert som pålegg, som topping på pizza, frittata, på bakte grønnsaker og lignende.

skiver med labneh

Dette trenger du (til cirka 0,4 liter):

½ liter gresk yoghurt

½ ts salt

 

Slik gjør du:

Rør saltet inn i yoghurten.
Bruk et osteklede (muslin), kaffefilter eller et rent, tynt kjøkkenhåndkle. Legg et dørslag over en bolle og legg stoffet over dørslaget. Hell i yoghurten.
Sett bolle og dørslag inn i kjøleskapet og la den stå i et par dager. Sjekk gjerne slik at vannet, eller myseproteinet, som renner ut, ikke dekker over det som ligger i klede.
Når yoghurten får stå så lenge, gir den fra seg mye myseprotein, det kan du gjerne bruke i brød, muffins, pannekaker og lignende. Man kan sile den opptil 3-4 dager, hvis man vil. Den blir tykkere jo lenger den får stå.

 

Når «ferskosten» er klar, kan du blande inn  urter etter ønske. Osten på bildet har dill, persille og gressløk. Andre gode smaker kan du få fra hvitløk, ristede sesamfrø, oregano, kummin, tørket chili og basilikum.

Bruk gjerne osten i kombinasjon med røkelaks, skinke, grønnsaker, stekt sopp og bakte tomater. Og det er også veldig godt å gå den søte veien – med syltetøy, hakkede nøtter, bær og honning…

 

Rødbetehummus

Et pålegg med masse næring fra rødbeter og kikerter som smaker kjempegodt. Rødbetehummus gir deg garantert energi og godt humør.

rødbetehummus

Dette trenger du (pålegg til ca. 8-10 skiver):

2 pk (170g*2) kikerter ferdigkokt med skall
150 g rødbete
1-2 fedd hvitløk
2 ss tahini (sesampaste)
1 ¼ ts salt
1 ts spisskummin
Ca. 100 ml kald kikertsaft (aqua-faba)
3-4 ss sitronsaft

 

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 200 °C. Skrell rødbetene, kutt i terninger og bak i folie ca. 20 minutter til de er møre.
Hell vannet som kikertene ligger i et dl-mål og sett kaldt. Skrell kikertene mens rødbetene bakes. Kikerter uten skall gir en ekstra myk og porøs konsistens på hummusen, men kikertene må ikke skrelles.
Ha skrelte kikerter, tahini, rødbeter, hvitløk, og halvparten av sitronsaften i en blender eller food processor. Mens maskinen rører, hell litt og litt kaldt kikert-vann i hummusen – dette gjør den ekstra luftig. Hummusen er ferdig mikset når den er blitt en jevn puré. Smak til med salt, pepper, spisskummin og sitronsaft.

 

Bønnesalat

Bønner er kanskje litt uvanlig å smøre på brødskiva, men sammen med rødløk, basilikum, sennep og kesam blir denne miksen et herlig pålegg! Visste du at belgvekster, som bønner er, er proppfull av proteiner?

rundstykke med bønnesalat

Dette trenger du (til en liten boks):

150 g bønner fra boks/ pakke (det finnes blandede, eller bruk det du liker)

½ rødløk, finhakket

10 basilikumblader

1 ss kesam

1 ts Dijonsennep

salt og nykvernet pepper

sitronsaft

 

Slik gjør du:

Ha bønnene i en bolle og knus dem lett med en gaffel. Bland inn rødløk, hakket basilikum, kesam og sennep. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Ønsker du mer smak, kan du ha i en liten klype cayennepepper. En spiseskje tahini (sesampasta) er også veldig godt i denne blandingen.

 

Grønn pesto

Inspirert av den gode, klassiske pestoen fra Italia, som er en favoritt hos mange, en grønn pesto av som både veganere og vegetarianere kan spise. Pesto er ikke bare godt på pasta, men også brødskiven.

Dette trenger du (pålegg til ca. 8-10 skiver):

100 g spinat

50 g fersk krydderurt – din favoritt
50 g valnøtter
1 ½ dl olivenolje
Litt sitronsaft
Salt og pepper

4-5 reddiker i tynne skiver

 

Slik gjør du:

Vask spinat og krydderurt og ha alle ingrediensene i en blender.
Kjør massen til den er blitt en smørbar paste. Pass på at det ikke er noen store klumper igjen.

Smak til pestoen med litt sitronsaft, salt og pepper. 

 

Et skikkelig grovt og saftig rugbrød anbefales til denne pestoen. Pålegget holder et par uker i kjøleskapet i en lufttett beholder. 

 

Oliven-miks

Oliven er en herlig ingrediens å bruke i brødet, men jammen smaker den ikke godt som pålegg også!

brød med olivenrøre og skinke

Dette trenger du:

30 kalamatoliven uten stein

1 ts Dijonsennep

1 ts kapers

1 ss olivenolje

frisk timian

persille

litt sitronsaft

 

Slik gjør du:

Ha oliven, sennep, kapers og litt olivenolje i en blender og kjør til blandet.
Ha i litt hakket timian og persille og smak til med sitronsaft. Kjør en liten runde til med blenderen.
Ha de knuste olivenen under god skinke, chèvre eller mozzarella.

 

Hasselnøttpålegg

Hjemmelaget nøttepålegg av hasselnøtter, kjempegodt på brødskiven med banan og litt honning. Pålegget passer for alle, også veganere og vegetarer.

Grovbrød med hjemmelaget nøttepålegg og banan

Dette trenger du (pålegg til ca. 8-10 skiver):

250 g hasselnøtter
1 ss kokosolje
1 ts brunt sukker
1 klype salt
1 banan
Litt honning

 

Slik gjør du:

Fordel hasselnøttene på et stekebrett og rist hasselnøttene midt i ovnen i ca. 10 minutter ved 175 C. Pass på at nøttene ikke blir brent.
La hasselnøttene avkjøles litt før du piller av løst skall. Dette tar litt tid. Hvis du ser at skallet sitter veldig løst på hasselnøttene kan du ta de en sil og riste av skallet. La nøttene avkjøle seg helt før neste steg.
Ha hasselnøtter, olje, sukker og salt i en blender og kjør til en klissete, seig masse. Jo lenger du kjører nøttepålegget i blenderen, jo mer flytende blir det.

 

Skive med hasselnøttpålegg smaker himmelsk med banan og en dæsj honning på toppen. 

 

 

Sist oppdatert: 7. april 2017