Lag ditt eget favoritt-pålegg

Godt brød blir enda bedre med smaksrikt og spennende pålegg. Lag dine egne for å få variasjon - og kanskje noen nye favoritter?
Skriv ut

Godt brød blir enda bedre med smaksrikt og spennende pålegg. Og mulighetene er mange; Søtt, salt og smørbart kommer i flere ulike smaker og varianter. 

skive med gulost

 

I følge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter, har nordmenn gulost som sin klare favoritt. Hele 28% svarte at de ville valgt gulost hvis de bare kunne spise én type pålegg på brødskiva. På andreplass kom makrell i tomat (11%), tett fulgt av brunost (10%).   

 

Lag selv

Det er imidlertid ingen ting i veien for å lage påleggene sine selv. Du kommer langt med gode ingredienser og litt fantasi. Hvis du ønsker å leve sunnere, kan frukt- og grønnsaksdisken være et godt utgangspunkt. Her finner du blant annet avokado, som smaker nydelig på de fleste brødskiver – entene alene eller sammen med andre råvarer.

 

avokado

Spisemoden avokado kan enkelt smøres på brødskiva og erstatte smør. Den kan også gjøres friskere med en liten skvis sitron og litt godt salt oppå. Eller hva med en klype tørket chili og finhakket gressløk? I tillegg til å være både allsidig og velsmakende, er også avokadoen rik på det sunne fettet. 

 

Hakk og bland
Avokadoen er ikke alene om å være påleggs-favoritt.  Tomater hakket i små biter, smaker nydelig på brødskiva, gjerne blandet med olivenolje, godt salt og hakket basilikum. Med litt hvitløk gnidd på ristet brød blir dette en klassisk italiensk variant, som smaker like godt som forrett som i matboksen.

 

Til de dagene man har bedre tid kan det varmt anbefales å koke erter, blande inn litt kummin, hvitløk, lime og olje. Hakket koriander passer også fint i denne miksen.

 

Brokkolibuketter er et annet hot tips, gjerne stekt med hvitløk og litt chili. Smak til med sitron, salt og nykvernet pepper, og blend det hele sammen. Smør ut på brødskiva, og strø gjerne ristede nøtter eller revet mozzarella over. 

 

Brødskive «to-go»

Det er så mange gode råvarer som kan bli nye favorittpålegg. Det er moro å lage noe selv, og så vet man akkurat hva man får.

 

Brød er enkelt å ta med seg i matboksen, spesielt hvis du lager sandwicher eller blingser med brød både som topp og bunn. Hvis du liker den nysmurte følelsen, kan du enkelt legge pålegget i små esker eller pakke inn i aluminiumsfolie og smøre på før måltidet. Husk bare å ta med en liten kniv eller skje.

 

Her er noen oppskrifter som er enkle både å lage og like;

 

Labneh

Labneh er en slags «ferskost» laget på yoghurt, som er mye brukt i Midt-Østen.  Den har en tykk konsistens fordi mye av myseproteinet siles vekk. Yoghurten mister også litt av syrligheten ved siling.
Labneh er supert som pålegg, som topping på pizza, frittata, på bakte grønnsaker og lignende.

skiver med labneh

Dette trenger du (til cirka 0,4 liter):

½ liter gresk yoghurt

½ ts salt

 

Slik gjør du:

Rør saltet inn i yoghurten.
Bruk et osteklede (muslin), kaffefilter eller et rent, tynt kjøkkenhåndkle. Legg et dørslag over en bolle og legg stoffet over dørslaget. Hell i yoghurten.
Sett bolle og dørslag inn i kjøleskapet og la den stå i et par dager. Sjekk gjerne slik at vannet, eller myseproteinet, som renner ut, ikke dekker over det som ligger i klede.
Når yoghurten får stå så lenge, gir den fra seg mye myseprotein, det kan du gjerne bruke i brød, muffins, pannekaker og lignende. Man kan sile den opptil 3-4 dager, hvis man vil. Den blir tykkere jo lenger den får stå.

 

Når «ferskosten» er klar, kan du blande inn  urter etter ønske. Osten på bildet har dill, persille og gressløk. Andre gode smaker kan du få fra hvitløk, ristede sesamfrø, oregano, kummin, tørket chili og basilikum.

Bruk gjerne osten i kombinasjon med røkelaks, skinke, grønnsaker, stekt sopp og bakte tomater. Og det er også veldig godt å gå den søte veien – med syltetøy, hakkede nøtter, bær og honning…

Jo lenger yoghurten får stå og sile fra seg,  jo tykkere blir den. Prøv gjerne å lage små baller og legg de på olivenolje.  Du kan tilsette flere urter, som vil gi osten mer smak. Da kan den holde en god stund.

 

Bønnesalat

rundstykke med bønnesalat

 

Dette trenger du (til en liten boks):

150 g bønner fra boks/ pakke (det finnes blandede, eller bruk det du liker)

½ rødløk, finhakket

10 basilikumblader

1 ss kesam

1 ts Dijonsennep

salt og nykvernet pepper

sitronsaft

 

Slik gjør du:

Ha bønnene i en bolle og knus dem lett med en gaffel. Bland inn rødløk, hakket basilikum, kesam og sennep. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Ønsker du mer smak, kan du ha i en liten klype cayennepepper. En spiseskje tahini (sesampasta) er også veldig godt i denne blandingen.

 

Pan Bagnat

Pan Bagnat er perfekt piknik- og formiddagsmat, som du enkelt kan lage dagen i forveien. 

pan bagnat på fjøl

Dette trenger du (til 1 person):

1 grov bagett

½ boks tunfisk

1 liten rødløk

1 stor tomat

1 ts kapers

4 cm agurk

5-8 oliven

litt olivenolje

1-2 ts rødvinseddik

salt og nykvernet pepper.

 

Slik gjør du:

Skjær bort tuppen på bagetten og fjern det meste av innmaten i brødet.
Finhakk agurk og rødløk, del tomatene i små terninger og bland sammen med resten av ingrediensene. Smak til med eddik, olje, salt og pepper.
Fyll bagetten med tunfiskinnholdet og stapp godt. Surr gjerne litt plastfolie rundt og legg den noen timer i kjøleskapet, da trekker de gode saftene ut i brødet.

 

Hvis du ikke liker tunfisk, kan det enkelt erstattes med egg. 

 

Gjør som franskmennene; lag vinaigretten med 2 ansjosfileter (de som ligger i olje på små glass), 1 lite hvitløksfedd, 1 ts rødvinseddik, ½ ts rødvinseddik, ½ ts Dijonsennep, litt salt og 2 ss olivenolje.

 

Avokadoblings

blings med avokadopålegg og eggDette trenger du (til  2 personer):

2 skiver ristet brød

1 avokado, moden

en liten skvis sitron

gressløk

½ liten rødløk, finhakket

1-2 egg, som du koker slik du ønsker

gjerne et dryss av litt tørket chili

evt. litt flaksalt

 

Slik gjør du:

Del avokadoen i to, skrap ut kjøttet med en spiseskje og legg hver halvdel på brødskivene. Knus avokadoene med en gaffel på brødet. Klem sitronsaft over.
Dryss på litt gressløk, rødløk og eventuelt chilipulver og flaksalt.
Legg egg på toppen og nyt – gjerne med en gang.

 

Oliven-miks

Oliven er en herlig ingrediens å bruke i brødet, men jammen smaker den ikke godt som pålegg også!

brød med olivenrøre og skinke

Dette trenger du:

30 kalamatoliven uten stein

1 ts Dijonsennep

1 ts kapers

1 ss olivenolje

frisk timian

persille

litt sitronsaft

 

Slik gjør du:

Ha oliven, sennep, kapers og litt olivenolje i en blender og kjør til blandet.
Ha i litt hakket timian og persille og smak til med sitronsaft. Kjør en liten runde til med blenderen.
Ha de knuste olivenen under god skinke, chèvre eller mozzarella.

Les eller skriv kommentarer