Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Praktisk og godt med pirog

Hvis du tenker at pirog bare er frossen hurtigmat som skal varmes opp i mikrobølgeovn, har du ikke smakt den ekte, hjemmelagede varianten.
Skriv ut

Pirog, eller «pirozhki», er russisk bakverk basert på butterdeig, gjærdeig eller pannekakerøre. Det er gjerne noe av det første som møter deg i russiske byer, og du får tak i dem nærmest over alt. Fra fine restauranter til enkle kiosker – «alle» serverer den allsidige og smaksrike baksten.

 

Tradisjonelt har pirogen vært servert til supper, og primært til kjøttsuppen Borsjtsj. Nå er det imidlertid ingen grenser for hvor mange varianter av pirogen man kan lage. For det er ikke bare deigen rundt som kan varieres, også innholdet kommer i mange ulike smaker. Enten du vil ha noe med kjøtt, fisk, potet eller søtt, så finnes det en pirog for deg. 

 

Praktisk bakst

Piroger er ikke bare gode, de er også ganske praktiske. Uansett hvor mye eller saftig innhold den måtte ha, sørger deigen for å holde på godsakene. Piroger er således perfekt mat i matboksen på eksamen. Den er også god å spise på når du egentlig ikke har tid til å spise, men må ta lunsj ved pulten…

 

Det er også enkelt å lage piroger tilpasset ulike behov. Du kan bruke samme deig, men variere fyllet. Barnevennlig, vegetar eller uten løk? Lager du piroger kan du servere alle. 

 

Husk bare å skille ad eller merke baksten, for når de er pakket inn er det umulig å se innholdet. Du kan enkelt forme deigen på ulike måter, eller til og med pynte litt på den, for å enklere kunne skille de ulike smakene fra hverandre.

Da holder du deg også tro til russiske tradisjoner, der dekorativ bakst står sterkt.  

 

Lyst til å prøve?

Her er tre oppskrifter som kan vær greie å starte med hvis du ønsker å debutere som pirog-baker. De baserer seg alle på grov gjærdeig.

 

Ha deigen ut på et lett melet bakebord, og del den i 18 like store emner. Trill emnene til boller og kjevle eller trykk ut til små lefser. Fordel cirka 1 spiseskje fyll på den ene siden og brett den andre halvparten av deigen over. Trykk kantene av pirogene godt sammen med en gaffel. 

Lykke til!

 

  1. Piroger med kål, gulrot og egg

Piroger med kål, gulrot og egg

Disse pirogene er grove, og med både egg, kål og gulrot i fyllet er de også næringsrike. Sørg for å bake nok, og frys ned til travlere dager. Tin pirogene opp i romtemperatur og lun dem ved 200 grader i fem minutter før servering.

 

>> Lag piroger med kål, gulrot og egg!

 

2. Piroger med kjøtt, løk og soppPiroger med kjøtt, løk og sopp

Nok en grov pirog, med deilig fyll som metter. Kjøttdeig, løk og sopp er en klassiker i pirogen, og smaker nydelig med en liten salat på siden.

 

>> Her er oppskriften på piroger med kjøtt, løk og sopp

 

3. Piroger med spinat og fetaost

Piroger med spinat og fetaost

Spinat og fetaost er en herlig smakskombinasjon som gjør seg godt pakket inn i deig. Spinat er proppfull av viktige næringsstoffer og er noe de fleste av oss bør spise mer av. Så klem inn så mange blader du kan, da får du i deg både jern, kalium, magnesium samt en del vitamin C.

 

> Slik lager du din egne piroger med spinat og fetaost