Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Politikernes beste klimatips

Brød Virker inviterte til lunsj foran Stortinget med klimasmarte blingser på menyen. Til gjengjeld fikk vi politikernes beste tips for å være klimasmarte.
Skriv ut

Duften av nygrillet sandwich og stekte arme riddere var vanskelig å motstå for sultne politikere på vei ut av Stortingets spørretime. Foodtrucken til Anne på landet servert Brød Virkers klimasmarte blingser, og de gikk unna som «varmt hvetebrød»!

viltsandwich

På menyen sto følgende:

 

Flere politikere tok seg tid til en bærekraftig matbit og prat. Det var ikke noe å si på hverken kunnskapen eller engasjementet.

 

– Ikke kast mat som er brukanes


Jon Georg Dale

Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) lot seg lokke av den gode lukten fra foodrucken. 32-åringen fra Volda kunne konstatere at han er glad i brød.

 

– Ja, sannsynligvis alt for mye! sa Dale fleipende og forsynte seg med en brødskive med makrellrøre.
– Jeg pleier å holde meg til kjøtt, men dette var jo veldig godt!

 

Dale mener at det viktigste klimabudskapet er å bruke ressursene godt, og at det starter allerede i butikken. Han er også opptatt av å stimulere landbruket og øke kornproduksjonen.

 

– I år har vi hatt et godt kornår, og det bidrar til at andelen norskprodusert mat øker. Økt innlandsproduksjon av korn gir mindre transport, og er et godt bidrag i klimakampen, konstaterer Dale.

 

Dales tre beste tips:

  1. Ikke kast mat som er brukanes.
    Dette er det aller viktigste, og en lavthengende frukt i miljøkampen.
  2. Bruk rester.
    Der er brød i en særstilling, med mange muligheter.
  3. Sørg for å handle bare det du trenger.
    Ikke kjøp det som faller deg inn der og da. Det kan med andre ord være lurt å handle når du er mett!

– Tenk over hvordan kjøleskapet ser ut

Trine Skei Grande

Venstre-leder Tine Skei Grande lot seg imponere over Brød Virkers smakfulle blingser, og var ikke snau med tilbakemeldingen;

 

– Dette var dritgodt!

 

Hun delte opplevelsen direkte med sine i 12 373 følgere på Facebook. I et over tre minutter langt innslag ga hun svar på spørsmålet «Lunsj i Spikersuppa – hvorfor brød da?»

 

– Jeg er glad i brød. Utfordringen for meg er at jeg bor alene, men jeg skjærer opp og legger i fryseren.

 

Selv om stortingsrepresentanten bor i Oslo, dyrker hun også en del av maten sin selv.

– Mais, søtpotet og chili. Masse jordbær og tomat. Jeg bor 4,6 meter fra toget, men dyrker i kasser og oppover veggen, forteller hun stolt.

 

Skei Grandes beste klimatips handler ikke bare om mat.  Dette er tips hun selv prøver å etterleve – og hun nøyer seg ikke med tre;

 

  1. Ikke kast så mye mat. Tenk over hvordan kjøleskapet ser ut, både hvor mye og hva som er der.
  2. Kjøp heller ett dyrt, fint plagg enn mange billige.
  3. Sorter søppel.
  4. Når du skal ut og reise, bør du sjekke om det finnes en grønnere måte å komme deg dit du skal.

Mer landbruk! 

Geir Pollestad

Senterparti-politiker Geir Pollestad er leder for Næringskomiteen på Stortinget og er opptatt av miljøspørsmål.

– Jeg mener at miljødebatten litt for ofte starter med kua. Det er så mange viktige områder hvor man kan redusere klimaavtrykk, som på bygg og bil. Man skal ikke ha dårlig samvittighet for å ha skinke på brødskiva, påpeker Pollestad.

 

Også han benyttet anledningen til en klimasmart lunsj, og gikk for en bærekraftig skogsoppsandwich.

 

– Jeg har barn, så da får jeg dosen min av makrell! Og så er jeg glad i skinke og ost, legger Rogalendingen til.

 

Pollestad begrenser seg ikke til tre tips, men kommer heller med viktige oppfordringer til politiker-kollegaer så vel som vanlige forbrukere;

 

– Det beste Norge kan gjøre er å øke planteproduksjonen. Det er ikke et alternativ å bygge ned landbruket. Vi må sørge for å beholde de marginale teigene, og ikke bare øke ved å gjøre de største produsentene større, forklarer han.

 

– Måten maten vår produseres på er også av betydning. Skinke fraktet jorda rundt er ikke særlig bærekraftig, mens kortreist på brødskiva er bra, konstaterer Pollestad. 

 

Kort og konsist fra de unge

2 jenter fra AUF

Alice Holm og Sandra Tenud fra AUF i Sogn og Fjordane var klare i sin talAUF Sogn og Fjordanee, og hadde tre konsise råd på lager;

 

  1.  Ta i bruk brødskalkene dine og lag arme riddere.
  2.  Bruk handlenett i steden for plastposer.
  3.  Bruk sykkelen til jobb og skole.

 

Ble du sulten?

Finn oppskriftene til de klimasmarte blingsene her.

 

 

Publisert: 14.10.16