Slik oppbevarer du brødet best

Det er lite som slår smaken av nybakt brød. For å få den til å vare, er det viktig å oppbevare brødet riktig.
Skriv ut

Det er mange faktorer som spiller inn ved oppbevaring av brød. Ja, selv luftfuktigheten på kjøkkenet kan være avgjørende for hvor lenge baksten holder seg fersk.

Hvis du har det tørt hjemme, kan det være smart å oppbevare brødet i en brødboks av keramikk eller blikk. Har du derimot god utluftning, vil sannsynligvis en brødboks i tre gjøre nytten. Å pakke brødet inn i et tett tøystykke, gjerne av lin eller bomull, fungerer også fint.

 

Uansett hvilken oppbevaringsmetode du velger, bør du sørge for god hygiene. Muggdannelse oppstår nemlig hvis brødet kommer i kontakt med muggsporer. De finnes i luften og trives best i fuktighet, varme og mørke. Du bør ikke spise brød som er angrepet av mugg.

 

Romtemperatur er best

Temperaturen er heller ikke uvesentlig for deg som ønsker å bevare brødet ferskt lengst mulig. Romtemperatur er det beste, mens kjøleskaptemperatur er ikke like optimalt. I motsetning til annen mat, som holder seg lenger i lave temperaturer, tørker brødet lettere i temperaturer mellom 4 og 7 grader.

brødskiver i pose

 

Frys brød i skiver

Å fryse ned brød er praktisk, både for små og store husholdninger. Nedfrysingen kan endre noe på smak og konsistens, men med et par enkle forholdsregler blir resultatet bra. Har brødet sprø eller tykk skorpe kan det hjelpe å skjære av skalkene før frysing. Brødet kan også fryses ferdig oppskåret i skiver. Det kan for eksempel være lurt å fryse ned brødet så ferskt som mulig. Og pakk brødet inn i en ren plastikkpose, fortrinnsvis brødpose som er merket med at den er egnet som matemballasje.

 

Tips: Skjær opp brødet i brødskjærermaskinen i butikken. Putt brødet i fryseren. Så kan du ta ut så mange skiver du trenger om morgenen og ha ferske skiver til lunsj.

Grovt superbrød

 

Frossent brød kan oppbevares i 6-7 måneder. Fete bakervarer bør imidlertid ikke ligge i fryseren mer enn 3-6 måneder, fordi fettet i dem harskner. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen. Snartining i ovn eller i mikrobølgeovn er også mulig, men dette påskynder uttørring og bakervarene bør da spises umiddelbart.

 

 

Smått og godt

Nå er det også stadig flere som selger små brød. Hvis du har et utsalg i nærheten, kan du kjøpe ferskt litt oftere, uten å produsere mer matavfall. Smart – og supergodt!

 

Bruk riktig pose

Er du en av dem som lar brødet ligge i handleposen du kjøpte med deg hjem fra butikken? Det bør du muligens revurdere. Disse posene er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat. Noen poser er laget av resirkulert materiale og kan avgi uheldige fremmedstoffer til brødet. Bruk plastposer som er merket med at de er egnet som matemballasje.

 

Brød trenger luft, og mangelen på dette vil gjøre brødkvaliteten dårlig på kortere tid enn andre alternativer. Den sprø skorpen vil kunne bli seig i en lufttett pose.

 

Kilde: Mattilsynet

Les eller skriv kommentarer