Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Utstyr

Med riktig utstyr blir bakingen både enklere og morsommere, i tillegg blir resultatet bedre. Her er en liste over alt du trenger for å lage vellykket bakst.
Skriv ut

Grunnleggende utstyr

Kjøkkenhåndkle – Rene kjøkkenhåndklær er fint å bruke over deigen når den etterhever.

Bakeskrape – En bakeskrape er nyttig når deigen skal ut av bakebollen og håndteres på bakebordet. Den fungerer også ypperlig til å dele opp emnene og til å skrape bakebordet rent etter bruk.

Kjevle – Når du skal bake snurrer, pizzadeiger og annen småbakst trenger du et bra kjevle. Det bør ligge godt i hendene og være passe tungt.

 Vekt – Når det kommer til baking er det viktig med nøyaktige mål. En digital vekt er det beste verktøyet til dette.

Skarp kniv eller saks – Ønsker du mønster eller snitt i brødet må du bruke en superskarp, tynnbladet kniv til å snitte deigen med rett før den skal i ovnen. Du kan også bruke en saks til å klippe hakk i overflaten på bakverket.

Bakepapir eller silikonmatte – Skal du steke brødene rett på en stekeplate, er det lurt å dekke den med bakepapir eller en silikonmatte slik at brødet lett løsner når det er ferdig stekt.

 

448A7014_utstyrBakebolle – Bakeboller i ulike størrelser i plast eller metall er lurt å ha. Bruk gjerne en ekstra stor bolle slik at en større brøddeig får plass til å heve uten at den renner over.

Kjøkkenmaskin med eltekrok – Det er god trening i å elte deigen for hånd, men skal du bake mye anbefaler vi deg å gå til anskaffelse av en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Tidsur – for å k følge tidsangivelsene er det viktig å ha en nøyaktig klokke gjerne med alarm.

Pensel – Bruk en myk, bred pensel til å pensle brød og rundstykker med vann, melk eller lettpisket egg.

Brødformer – Gode brødformer er lurt å ha når man skal bake. Brødformer kommer i alle størrelser og fasonger, men standarden er 1,5-2 liter.

Pensel – Bruk en myk, bred pensel til å pensle brød og rundstykker med vann, melk eller lettpisket egg.

Jerngryte – Skal du bake eltefritt grytebrød må du ha en jerngryte med lokk som tåler høy ovnsvarme. Gryten fungerer som en mini-bakerovn og gir ekstra gode brød med sprø skorpe.

 

For eksperten:

448A6996_utstyr

Bakestein og trespade – En bakestein gjør at den elektriske ovnen din oppfører seg mer som en steinovn, og er ideell til å bake brød på. Steinen varmes opp samtidig som ovnen, og bruk trespaden til å legge baksten direkte på den varme steinen.

Hevekurv – En hevekurv kan gjøre det lettere å få en fin form på brødet, spesielt om deigen er løs. Hevekurver finnes i flere størrelser og fasonger.

Termometer – Om du ønsker ekstra god kontroll, kan du bruke et steketermometer. Da kan du måle temperaturen på deigen etter eltingen samt kjernetemperaturen under steking. Temperaturen i en ferdig eltet deig bør være 24 – 26 °C. De fleste brød er ferdig stekt når de når 96 °C, men vær oppmerksom på at dette kan variere med kornslag og hvor grovt brødet er.

Måleskjeer – til små mengder med tørrvarer eller væske kan det være lurt med måleskjeer tilpasset måleenhetene, ettersom vanlige spiseskjeer og teskjeer varierer veldig i størrelse.

Treramme – En treramme er en tradisjonell måte å bake flere brød samtidig og gir et saftigere resultat. Rammen lager du selv ved å snekre sammen fire planker.

 

 

Sist oppdatert: 16.03.2017