Kornfakta

Her kan du finne fakta om korn, mel og brødvaner samt statistikk. Kort sagt, alt du trenger å vite om brød.
Vis alle Brød virker! Hva inneholder maten? Kornslag Kosthold Matmerking Meltyper Nyhetssaker På kjøkkenet Sesong Statistikk

Spelt

Spelt (Triticum spelta) er et gammelt kornslag i hvetefamilien, ofte omtalt som urkornet. I mange år var spelt så å si borte fra butikkhylle, men har fått en oppsving i popularitet de senere årene.

Urkorn

I de senere årene har urkorn blitt populært hos mange. Urkorn er forfedrene til dagens hvetekorn, og det hele startet med enkorn. Andre sorter som går under samlebetegnelsen urkorn er emmer og spelt.

Hvete

Hvete (Triticum aestivum var. aestivum L.) er en svært gammel kulturplante, man mener at arten har vært brukt som mat i over 12 000 år.

Bygg

Bygg (Hordeum vulgare L.) er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge. Men bruken av bygg i kostholdet er på et svært lavt nivå. Tradisjonelt har bygg mest vært benyttet til dyrefôr og brygging av øl.

Brødskala-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Havre

Havre (Avena sativa L.) har mange helsemessige gevinster. Det er i tillegg lettvint å lage god mat med, og dessuten velsmakende og billig. Så vær snill mot deg selv - sett havre på menyen.

Rug

Rug (Secale cereale L.) er en yngre kulturplante med et mer begrenset dyrkingsområde enn de andre kornartene. Til Norge kom rugen omkring år 500 e.Kr., men fikk ingen stor utbredelse før i vikingtiden. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt. Rug har vært lite dyrket etter krigen, og selv om arealet […]