Kornfakta

Her kan du finne fakta om korn, mel og brødvaner samt statistikk. Kort sagt, alt du trenger å vite om brød.
Vis alle Brød virker! Hva inneholder maten? Kornslag Kosthold Matmerking Meltyper Nyhetssaker På kjøkkenet Sesong Skolemateriell Statistikk

Meltyper

Mel deles ofte opp i fire hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn, og kli. Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt.

Hvetemel

Hvetemel har unike bakeegenskaper fordi det inneholder glutenproteiner som gir deigen evnen til å utvikle glutennettverk som igjen sørger for at baksten hever.

Byggmel

Bygg er en av verdens eldste kulturplanter, og inneholder betaglukaner som har en positiv effekt på kolesterolet i kroppen.

Havremel

Havre har en nøtteaktig smak som gir god smak på brødet, og inneholder en gunstig fettsyresammensetning som er bra for helsen vår.

Brødskala-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Rugmel

Rug er den kornsorten vi bruker nest mest av i brød, etter hvete. Rug gir en fyldig og saftig smak med god holdbarhet.

Speltmel

Spelt er nært beslektet med hvete, men har en annen glutensammensetning.