Kornfakta

Her kan du finne fakta om korn, mel og brødvaner samt statistikk. Kort sagt, alt du trenger å vite om brød.
Vis alle Brød virker! Hva inneholder maten? Kornslag Kosthold Matmerking Meltyper Nyhetssaker På kjøkkenet Sesong Skolemateriell Statistikk

Baketips for søt gjærbakst

Baking er kjemi, og det er viktig å følge oppskriften for å få et godt resultat. I søt gjærbakst er det spesielt et par ting som er viktig å passe på. Her er våre baketips for vellykket søt gjærbakst.

Tradisjonsbakst ala Bodil Nordjore

Er det noen som kan tradisjonsbakst så er det statsbudeia Bodil Nordjore. Her lærer du trinn for trinn hvordan lefser og flatbrød skal lages av den aller beste.

Bakeskole

Det er ikke så vanskelig å bake grovt brød, men det kreves litt øvelse før man blir mester. Det er viktig å være klar over at blant annet elting og heving er like viktige for resultatet som hva slags mel man bruker. Etter hvert som du baker vil du få en følelse av hva som er riktig konsistens på deigen. Erfaringene vil hjelpe deg å bake perfekte grovbrød. Her har vi samlet våre beste tips for å gjøre bakingen enklere og resultatet bedre.

10 kjappe baketips

Her har vi samlet 10 kjappe baketips til deg som ønsker å komme i gang med bakingen.

Brødskala-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Hvordan bake et godt, grovt brød?

Gode bakere håndterer en brøddeig uten å bli klissete på hendene, og når brødet er ferdig trenger du ikke bekymre deg for smuler og dårlig struktur. For mange kan dette se ut som magi, men er det egentlig så vanskelig?

Hevemidler

For at brødbakst skal heve og bli luftig, må man tilsette et hevemiddel. Hevemidlet reagerer med faktorer som fuktighet, temperatur og syre slik at det oppstår en gassproduksjon som blir fanget som bobler i deigen. Disse gasslommene blir værende når brødet stivner under steking.

Slik lykkes du med surdeigen

Surdeigsbrød kan være litt utfordrende å få til, men smaker ofte ekstra godt. Først og fremst trenger man en god surdeig, så trenger man tid. Tid til at deigen får hevet tilstrekkelig og til at smaken får utviklet seg.

Andre råvarer

Væske Du kan bake fantastiske brød ved hjelp av svært få ingredienser. I tillegg til mel og hevemiddel er væske, i hovedsak vann, den siste avgjørende ingrediensen. Istedenfor vann kan du bruke frukt- og grønnsaksjuicer, øl, melk eller andre meieriprodukter.   Salt Salt er en viktig ingrediens i brødbakingen, som er med på å forsterke […]