Kornfakta

Her kan du finne fakta om korn, mel og brødvaner samt statistikk. Kort sagt, alt du trenger å vite om brød.
Vis alle Brød virker! Hva inneholder maten? Kornslag Kosthold Matmerking Meltyper Nyhetssaker På kjøkkenet Sesong Skolemateriell Statistikk

Korn og bakst til julemiddagen

De tradisjonelle julemåltidene i Norge er, etter hvor mange som spiser det, svineribbe, pinnekjøtt og fisk.

Hva er opphavet til julekakene?

Julekaker er vel noe vi oppfatter som typisk norsk og mange av de vi bruker har lange tradisjoner i Norge, men kommer egentlig fra andre land. Smultringen er for eksempel trolig amerikansk og hjortetakk har kommet hit fra Tyskland via Danmark.

Bak gode brød til julefrokosten

Julefrokosten har dansk opphav og er en nokså ny tradisjon. Den stammer fra ca. 1940 og har sitt utspring i at mange arbeidsplasser ga en enkel bespisning til sine ansatte om morgenen den 24. desember før de ble ønsket god jul av sjefen.

Bak julepresanger

Å ordne med julegaver kan selvsagt både være en morsom og hyggelig førjulsaktivitet. Men ofte kan det være skikkelig vanskelig å finne på gaver som både er rimelige, gjennomtenkte og spennende.

Brødskala-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Hvorfor feirer vi jul?

Jul var opprinnelig ingen kristen høytid. Ordet «Jul» var et felles nordisk navn for den store hedenske festen som i førkristen tid ble feiret ved vintersolverv. Og i Norden bruker vi fortsatt det gamle hedenske navnet på denne solvervsfesten, selv etter at det har blitt en kristen høytid vi feirer.

Hvorfor feirer vi Lucia?

Luciadagen 13. desember er en minnedag for den hellige Lucia. Hun led ifølge legenden martyrdøden under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet. I Norden er feiringen blandet sammen med den gamle norrøne Lussi-tradisjonen.

NM i lunsj

Kunne du organisert lunsjen bedre på din skole? Nå kan ungdomsskoleelever skape sitt helt eget lunsjkonsept, og være med i kampen om 100.000 kroner!

Undervisningsmateriell om brød og korn

Undervisningsmateriellet er tilpasset kompetansemålene etter 7. trinn for mat og helse, og er innom 12 av 15 kompetansemål.