Hvor lang tid tar det? 3–4 timer (over to dager)
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød
Hvor lang tid tar det? 3–4 timer (over to dager)
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød

Eltefritt grovbrød med bygg

Eltefritt grovbrød med bygg er et enkelt grytebrød hvor deigen bare røres sammen, uten å kna eller elte, og stekes i jerngryte i ovn, etter heving over natten.
Skriv ut
slik gjør du
Ingredienser

Slik gjør du

  • Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i 0,5 dl varmt vann og tilsett deretter 4 dl kaldt vann.
  • Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover.
  • Ha lokk eller plastfolie over bollen, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i 12-20 timer. 
  • Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Tøm deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger. 
  • Legg deigen med bretten ned mot bakepapiret, og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i rundt 2 timer.
  • En halv time før du skal steke brødet setter du gryten (med lokk) inn i ovnen og setter den på 250 °C. Pass på at alle deler av gryten tåler 250 °C!
  • Når brødet er ferdig etterhevet hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryten. Rist eventuelt litt forsiktig, om du synes at brøddeigen landet litt ujevnt.
  • Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det. Brødet avgir en hul lyd når det er ferdigstekt.
  • Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
Du kan bake brødet i alle former med lokk som er beregnet for høye temperaturer. Stek som ett stort brød eller som flere små.

Finn andre oppskrifter med lignende tema:

Les eller skriv kommentarer