Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor mye bakst blir dette? ca. 100 julekaker
Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor mye bakst blir dette? ca. 100 julekaker

1 deig – 7 slag julekaker

Vi gir deg 1 deig – du får 7 slag julekaker: sjakkruter, stjernekaker, tyske skiver, smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter, og månekjeks.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Her foreslår vi 7 slag kaker, men det går fint an å velge færre.

Slik gjør du

Grunndeig:

 

  • Ha romtemperert og mykt smør i en stor bakebolle. Sikt inn mel og melis i bakebollen og elt deigen godt sammen. Dekk deigen med plastfolie og sett i kjøleskapet ca. en time.
  • Del grunndeigen i to deler.
  • I den ene halvparten knar du inn 2 sammenpiskede egg og 1 ts vaniljesukker. Denne grunndeigen med egg skal brukes til smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks.
  • Den andre halvparten, grunndeigen uten egg, brukes til sjakkruter, stjernekaker og tyske skiver.
  • Fordel deigen på de 7 ulike julekakene og tilsett ingredienser slik beskrevet nedenfor.
  • Stek kakene på bakepapirkledt stekeplate midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
    Tips: Husk å justere tilsetning av smaksingredienser tilsvarende endring av deigmengden.

Sjakkruter:

 

  • Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg.
  • Elt inn 1 ts vaniljesukker i deigen. Del deigen i to og elt inn 1 ss kakaopulver i den ene halvparten.
  • Trill deretter ut to hvite og to brune fingertykke pølser.
  • Legg en brun og en hvit pølse ved siden av hverandre og så en hvit pølse over den brune og en brun over den hvite, slik at det dannes et sjakkrutemønster. Skjær i tynne skiver.
  • Legg sjakkrutene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.

Stjernekaker:

 

  • Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg.
  • Kjevl deigen tynt ut i 2-3 mm tykkelse. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle for at den skal være enkel å jobbe med. Stikk ut stjerner.
  • Legg stjernekakene på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
  • Når stjernekakene er avkjølt kan du pynte med melisglasur og non stop.

Tyske skiver:

 

  • Bruk 1/3 av grunndeigen uten egg. Tilsett 1 sammenpisket eggeplomme, 3 dråper mandelessens og finhakkede mandler. Kna så deigen godt med hendene.
  • Trill deigen ut til en tykk pølse, ca. 3 – 4 cm i diameter. Pakk den inn i plastfolie eller -pose og la den hvile kaldt før du skjærer den opp i 1/2 cm tykke skiver.
  • Legg skivene på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.

Smørkranser:

 

  • Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
  • Sprøyt deigen gjennom en kakesprut til små kranser på en kald stekeplate med bakepapir.
  • Pensle smørkransene med sammenpisket egg. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.

Fylte riflekjeks:

 

  • Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
  • Bruk en kakesprut til å sprøyte deigen ut til 4-5 cm lange og 1-2 cm tykke stenger på en stekeplate med bakepapir.
  • Stek kakene som beskrevet ovenfor.
  • Smelt 50 g kokosfett i en skål i vannbad sammen med 50 g mørk kokesjokolade. Rør inn ett egg og 3-4 ss melis. La sjokoladefyllet stå kaldt til kakene er ferdigstekt og avkjølt.
  • Smør sjokoladefyllet mellom to og to riflekjeks. Sjokoladefyllet blir hardt i kjøleskap og rennende ved romtemperatur.

Syltetøyhjerter:

 

  • Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.
  • Kjevl deigen tynt ut, ca. 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut for at den skal være enkel å jobbe med.
  • Stikk ut mellomstore hjerter med pepperkakeform og legg halvparten på stekeplate med bakepapir. I andre halvparten av hjertene stikker du ut et mindre hjerte, og tar «hjerterammen» og legger oppå de andre hjertekakene.
  • Sprøyt rødt gelesyltetøy i midten av hjertet, oppi rammen. Stek kakene som beskrevet ovenfor. Syltetøyet vil smelte når kaken stekes og flyte utover inni «hjerterammen».

Månekjeks:

 

  • Bruk 1/4 av grunndeigen med egg og kna inn 1 ts anisfrø og revet sitronskall fra ½ sitron med hendene.
  • Kjevle ut en tynn leiv i 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut, for at den skal være enkel å jobbe med.
  • Stikk ut måner med pepperkakeform.
  • Legg månekjeksene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
  • Pynt avkjølte månekjeks med litt melisglasur og revet sitronskall.

Se hvordan Erlend Elias og Brit Marlene fra MatPrat lager de syv slagene av en deig.

 

>> Les også: Slik baker du pepperkakedeig.

Finn mer om samme tema:

2.9 / 5
97 stemmer