Frokost
Et eller flere gode brød eller rundstykker danner selve grunnlaget for en herlig 17. maifrokost. Du kan for eksempel lage dette eltefrie brødet om ikke krever så mye arbeid. Eller hva med disse deilige grove rundstykker? Om du foretrekker en litt lysere brødvariant kan loffrundstykker være et godt alternativ. Stikk gjerne innom ditt lokale utsalg av brød og bakervarer og kjøp med deg noe derfra i forkant av dagen, de har garantert mye som frister!
Koldtbord
Eller «ta selv bord» som danskene ofte kaller det, er både godt og praktisk når man venter mange gjester. Alle finner noe de liker, og man kan lage det meste klart på forhånd. Også her er god brødmat et fint utgangspunkt. Bak eller kjøp en smørloff, focaccia, nøttebrød eller et godt brytebrød. Server sammen med et fint fat med fenalår, gode pølser, spekeskinke og melon. Et fat med røkelaks og eggerøre. En stor skål potetsalat og et pent dekorert fat med roastbiff. Stek opp noen karbonader med løk på forhånd, disse kan du varme raskt i ovnen før servering. Skalldyr kan også være et godt alternativ, hva med en stor skål ferdigrensede reker eller en deilig skalldyrsalat med dill? Kabaret passer også til et festpyntet bord. Sett gjerne frem gode kjeks og et deilig ostefat med brie, blåskimmelost, manchego, en fyldig hvitost og en flott brunost også. Til slutt må du huske å sette frem majones, rømme, remulade og et rikt utvalg frukt og grønnsaker som gjestene kan forsyne seg av. Et godt utvalg av drikke er også godt, vi foreslår juice, brus og kanskje litt bobler i glasset til de som ønsker det.
Festkaker
Som en søt avslutning på måltidet passer det godt med en skikkelig festkake i nasjonale farger. Hva med å prøve denne fristende sjokoladekaken med krem og bær, eller kanskje en flaggkake i rødt, hvitt og blått? Grunnlovskaken som vant fjorårets kakekonkurranse. En klassisk marsipankake med jordbær eller en flott kransekake slår heller feil. Du finner oppskrifter på disse, samt mange flere kaker på kakesiden vår.
>> 17 små kaker til feiring av store anledninger
Da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig fin 17. maifeiring.
Hilsen oss i Opplysningskontoret for brød og korn.