Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Hipp hipp hurra for 17. mai

Pynt bordet med flagg og blomster, og nyt dagen med massevis av deilig mat. Vi gir deg oppskriftene både til frokosten, koldtbordet og de aller beste festkakene. God feiring!
Skriv ut

Frokost

Gode brød og rundstykker danner selve grunnlaget for en herlig frokost. Du kan for eksempel lage dette grove grytebrødet som ikke krever så mye arbeid. Eller hva med  deilige grove scones? Om du foretrekker finere brød kan en fletteloff, kurvloff eller maiblomst i loffdeig løfte 17. mai-frokosten til nye høyder. Stikk gjerne innom ditt lokale utsalg av brød og bakervarer og kjøp med deg noe derfra i forkant av dagen, de har garantert mye som frister. Og gjør som oss pynt brødskivene som flagg med friske bær, så får du en skikkelig god start på feiringen.

 

Koldtbord

Eller «ta selv bord» som danskene gjerne kaller det, er både godt og praktisk når man venter mange gjester. Alle finner noe de liker, og man kan lage det meste klart på forhånd.

 

Også her er god brødmat et fint utgangspunkt. Bak eller kjøp en smørloff, rundstykker, focaccia eller et godt nøttebrød. Server fersk brødmat sammen med et fint fat med fenalår, gode pølser, spekeskinke og melon. Et fat med røkelaks og eggerøre. En stor skål potetsalat og et pent dekorert fat med roastbiff. Stek opp noen karbonader med løk på forhånd, disse kan du varme raskt i ovnen før servering. Skalldyr kan også være et godt alternativ, hva med en stor skål ferdigrensede reker eller en deilig skalldyrsalat med dill? Kabaret passer også til et festpyntet bord.

Sett gjerne frem gode kjeks og et deilig ostefat med brie, blåskimmelost, manchego, en fyldig hvitost og en flott brunost også. Til slutt må du huske å sette frem majones, rømme, remulade og et rikt utvalg frukt og grønnsaker som gjestene kan forsyne seg av. Et godt utvalg av drikke er også godt, vi foreslår juice, brus og kanskje litt bobler i glasset til de som ønsker det.

 

Festkaker

Jordbær- og marsipankake

Et stykke deilig kake hører med på 17. mai

Som en søt avslutning på måltidet passer det godt med en skikkelig festkake i nasjonale farger. Hva med å prøve marsipankaken med jordbær på bildet her eller kanskje en flaggkake i rødt, hvitt og blått? En klassisk bløtkake eller en flott kransekake slår heller aldri feil. Du finner oppskrifter på disse, samt mange flere kaker på kakesiden vår. Les også om det norske kakebordet.

Da gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig fin 17. mai-feiring!

 

Hilsen oss i Opplysningskontoret for brød og korn.

Les eller skriv kommentarer