
Våre syv slag fra nord til sør
Fra gammelt av skulle det være syv forskjellige julekaker til jul – men hvilke syv slag skal det være?
Svaret er: Det avhenger av hvor du bor i vårt langstrakte land.
Kakemenn er Vestlandets favoritt

Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, er godt kjent med nordmenns forskjellige syv slag julekaker.
Vi ville finne mer ut om nordmenns regionale tradisjoner rundt julebaksten. Derfor gikk vi sammen med Matprat.no om en spørreundersøkelse om julemat og juletradisjoner. Undersøkelsen ble utført høsten 2021 av meningsmålingsbyrået YouGov.
– Stedet vi bor på og familiens juletradisjoner påvirker hvilke kaker vi velger til jul. Derfor var vi nysgjerrige på om det er store forskjeller på hva slags kaker man baker eller kjøper til jul,
sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
I undersøkelsen spurte vi blant annet om folkets favoritter blant julekakene og hvor de var fra. Vestlandet sammen med Agder og Sør-Østlandet var de eneste som hadde kakemenn med på lista. Kakemennene kommer til og med på andreplass på Vestlandet, bare noen få desimaler bak pepperkaker.
Forskjellige syv slag i fem regioner

Brune pinner er særlig populær i regionene Innlandet og Viken og Trøndelag og Nord-Norge.
Fra gammelt av ble de syv slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.
Nå ser vi at forskjellige regioner legger til nye favoritter på listen. Innlandet, Viken, Trøndelag og Nord-Norge har for eksempel både brune pinner og Sarah Bernhardt på listen over sine syv slag julekaker.
– Brune pinner er enkle å bake, samtidig som de egner seg godt å bake sammen med barn, for eksempel på juleverksted. Dessuten smaker de godt, for både store og små! Det er nok ikke tilfeldig at disse har fått en plass på topplisten i flere regioner, sier Torunn.

Sarah Bernhardt er særlig populær i Innlandet, Viken, Trøndelag og Nord-Norge.
Sarah Bernhardt har også blitt en gjenganger på topplistene. Det at Sarah Bernhardt både smaker vidunderlig og er elegante på kakefatet gjør nok at de har blitt populære til jul, men de kan også bakes i langpanne.
På Vestlandet, sammen med Agder og Sør-Østlandet regnes den mektige delfiakaken som ett av de syv slagene. Nord-Norge og Trøndelag er på sin side de eneste som har risboller på listene sine – og de eneste med krumkaker øverst på pallen.
Og i Oslo? Ja, der er ikke julebakst like populært som ellers i landet. I Oslo er det nemlig flere enn i de andre regionene som svarer at de ikke er noe glad i julekaker. Samtidig er folk i hovedstaden de eneste som har cookies/kjeks på sin topp syv-liste. Sammen med Innlandet og Viken er de også alene om å ha julekake/julebrød på listen.
Felles favoritter blant de syv slag

Kransekaken er favoritten blant landets forskjellige syv slag
Vi har ikke bare forskjellige syv slag, vi har også noen like. Pepperkaker – Vestlandets favoritt – er på topp tre i alle regionene. Krumkaker går også igjen over hele fjøla og smultringer er populært.
Kransekaken er på topp tre i hele landet og tar derfor den sammenlagte førsteplassen på landsbasis. Torunn Nordbø tror det kan handle om dette er en skikkelig festkake.
– Kransekaken er veldig staselig og dekorativ på kakebordet, samtidig som den inneholder ingredienser som mange liker. Dessuten er den lett å bestille på bakeriet og koselig å gi i gave til vertskapet når vi skal i juleselskap, avslutter hun.
Slik svarte vi på spørsmålet «Hva er din favoritt blant julekakene?»
Norge totalt
Kransekake: 10%
Pepperkaker: 9%
Krumkaker: 8%
Smultringer: 6%
Delfiakake: 5%
Oslo
Kransekake: 9%
Pepperkaker: 9%
Krumkaker: 7%
Smultringer: 6%
Julekake: 6%
Berlinerkranser: 6%
Innlandet og Viken
Kransekake: 12%
Pepperkaker: 8%
Krumkaker: 8%
Smultringer: 6%
Julekake: 5%
Vestlandet
Pepperkaker: 9%
Kakemenn/Julemenn: 9%
Kransekake: 8%
Delfiakake: 6%
Krumkaker: 6%
Kokosmakroner: 6%
Smultringer: 5%
Agder og Sør-Østlandet
Kransekake: 12%
Pepperkaker: 10%
Krumkaker: 9%
Delfiakake: 8%
Smultringer: 5%
Trøndelag og Nord-Norge
Krumkaker: 10%
Kransekake: 9%
Brune pinner: 8%
Pepperkaker: 8%
Risboller: 7%
Smultringer: 5%