Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Helt på bærtur

«Så fløy dom opp i skauen i en glad og vilter flokk». Det er ikke bare Pelle, Kari og Lillebror som kan finne bærskatter i skogen. Skynd deg ut!
Skriv ut

Vi er heldige i Norge, som i tillegg til en allemannsrett også har et fantastisk matfat å ta av. Det er noe eget med det å kunne nyte selvplukket bær, enten helt enkelt eller saftet, syltet eller innbakt.

 

Minner om barndommens endeløse bærtuer som aldri så ut til å bli tomme, er i voksen alder fine minner. Det å kunne ta med seg en kurv eller et spann og høste av skogens goder skaper minner. Alle sansene nyter av bærhøsten; De herlige fargene, duftene av skog og senere av de søte bærenes safting og sylting. Lyden av glade stemmer når man finner store bær eller når matpakken åpnes og smaken av høst i alt fra tyttebær til multer.

 

Her skal vi ikke ut i skogen og opp i trærne, men ut i skogen og ned på knærne!

 

  1. Hjemmelaget jordbærsyltetøy

Hjemmelaget jordbærsyltetøy

 

Hjemmelaget jordbærsyltetøy gir deg smaken av norske jordbær hele året. Bland jordbær og sukker til frysetøy eller lag et snartkokt syltetøy i gryte.

 

>> Slik lager du hjemmelaget jordbærsyltetøy

 

2. Myslirundstykker med blåbærMyslirundstykker med blåbær

 

Myslirundstykker med blåbær passer fint som turmat. Smaker skikkelig saftig og godt nystekte med litt smør eller ost.

 

> Så enkelt lager du herlige myslirundstykker med blåbær

 

3. Bærterte

Bærterte

 

Bærterte fylt med et tykt lag vaniljekrem og sesongens friske bær er en favoritt, og et fargerikt og friskt innslag på kakebordet.

 

>> Her er oppskriften på smakfull bærterte

 

4. Bringebærsmoothie

 

Bringebærsmoothie

 

Bringebærsmoothie er en rask og sunn smoothie med yoghurt, bringebær, biola og havregryn. Den passer perfekt til frokost eller som et lett og forfriskende mellommåltid i varmen. 

 

>> Så enkelt er det å trylle fram en bringebærsmoothie

 

5. Rugbrødlagkake

 

 

Rugbrødlagkake er en saftig og smakfull kake med friske blåbær, silkemyk ostekrem og grov kakebunn. De grove rugbrødsmulene i bunnen gjør kaken litt sunnere.

 

>> La deg friste av denne herlige oppskriften på rugbrødlagkake med friske blåbær

 

6. Bløtkake

bløtkakekonkurranse

 

Bløtkake med friske bær passer perfekt om sommeren eller til fest. Bruk de bærene du selv liker best, og bruk gjerne flere typer sammen.

 

>> Imponer gjestene med en skikkelig deilig bløtkake

 

Hva og hvor?

Er du usikker på hvor du kan plukke? Og hva du eventuelt kan ta med deg? Allemannsretten forklarer: 

 

§ 5. Allmenhetens høstingsrett
Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder første ledd bare når eier eller bruker ikke har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking. Uavhengig av et slikt uttrykkelig forbud kan allmennheten alltid plukke multer som spises på stedet.
(allemannsretten.no)

Les eller skriv kommentarer