Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Kake til hverdags og kake til fest

Alle liker vel kake? Særlig ettersom det finnes så mange forskjellige oppskrifter å velge mellom. Alt fra de friske og fruktige til de mektige, tunge festkakene man ikke burde ha spist to store stykker av. 

Vi har samlet sammen oppskrifter på kaker til forskjellige anledninger. Her er oppskriftene for både de som er nybegynnere og de som er drevne kakebakere. 

Oppskrifter på kaker til fest

Noen ganger er det sånn at man må finne på en festlig anledning bare for å få en mulighet til å bake en flott festkake. 

Bløtkake med friske bær er kanskje festkake nummer 1 – og ikke så komplisert å lage selv for nybegynnere. En litt mer rustikk variant av bløtkaken er nakenkake, der sukkerbrødet ikke dekkes helt til av kremen. Skal du lage en skikkelig imponerende festkake, anbefaler vi også denne kremkaken med kirsebær og mascarpone – med vaniljefrø og revet sitronskall i kakebunnen.

Sjokoladekaker er også populære festkaker. Enten du går for den litt snobbete sachertorten, konfektkake eller denne uimotståelige mokka fudge kaken, er vi sikre på at fatet er tomt når festen er over. forskjellige kaker

Eller om du ikke klarer å velge mellom bløtkake og sjokoladekake – hvorfor ikke lage to i én? Denne sjokoladekaken med krem og bær forener det beste fra to festkakeverdener.

Vi kan jo heller ikke snakke om festkaker uten å nevne klassikerne. Verdens beste, eller Kvæfjordkake som den også kalles, hører hjemme på et festkledd kakebord. Det samme gjør marsipankaken, en festkledd ostekake med sjokoladelokk og pavlova med friske bær.  

forskjellige kaker

Oppskrifter på kaker til hverdags

Man skal jo ikke spise kake hver dag, enda så godt det er (heldigvis er det også veldig godt med nybakt grovbrød!). Men det er likevel enkelte kaker som fortjener betegnelsen hverdagskaker. Enten fordi de ser så hverdagslige ut eller fordi de tross alt ikke inneholder så mye usunne saker at man kan unne seg en liten kakebit til onsdagskaffen uten at det går ut over helsa. 

Fyrstekaken er for eksempel en sånn kake som ser litt hverdagslig ut, men som smaker som en fest. Den trønderske thekaken egner seg også godt til en kopp te på kveldstid. Formkaker som sitronkake, bananbrød med kokos og krydderkake med sirup og ingefær er også fine å ha i fryseren i tilfelle en nabo stikker innom. forskjellige kaker

Dessuten finnes det også kaker som ser skikkelig flotte ut, men som er litt sunnere enn snittet. Vi arrangerte i 2018 en kakekonkurranse for å få forslag til festkaker med sunnere ingredienser – og fikk inn mange gode forslag.  Sjekk for eksempel ut denne sunnere festkaken med banan, yoghurt og friske bær, en grov gulrotkake, denne rugbrødlagkaken eller sjokoladekake med søtpotetglasur (!). Alle er definitivt sunnere enn de ser ut!forskjellige kaker

Ikke slumse med oppskriften

Vil du bli god til å bake kaker, anbefaler vi å lese denne artikkelen med 10 gode råd til kakebaksten. Et hovedpoeng her er at det er viktig å følge oppskriven, ikke slumse, og ikke ta noen snarveier. 

I motsetning til ved annen matlaging skal det ikke så mange endringer i oppskriften til før kaken blir fiasko. Å følge oppskriften nøye er derfor viktig.

Og så er det selvsagt lov å leke seg – kakebaking er jo gøy! Ihvertfall så lenge du begrenser improviseringen til de gangene du baker en kake som det ikke er så viktig at blir perfekt. 

Nedenfor har vi samlet alle oppskriftene som er omtalt i denne artikkelen. Trenger du enda flere, kan du finne frem til alle kakene i oppskriftsdatabasen vår her. Lykke til med kakebaksten!