Kornfakta

Her kan du finne fakta om korn, mel og brødvaner samt statistikk. Kort sagt, alt du trenger å vite om brød.
Vis alle Brød virker! Hva inneholder maten? Kornslag Kosthold Matmerking Meltyper Nyhetssaker På kjøkkenet Sesong Statistikk

En undervurdert kilde til antioksidanter: Fullkorn

De aller fleste har hørt at kaffe, rødvin og grønt er gode kilder på antioksidanter. Fullkorn inneholder imidlertid og et bredt spekter av helsefremmende antioksidanter.

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer med viktige funksjoner i kroppen som vi trenger for å fungere optimalt hver eneste dag. Et for lavt inntak kan føre til blant annet mangelsykdommer, men et for høyt inntak kan også få konsekvenser for en rekke funksjoner i kroppen. 

Gluten

Hva er gluten? Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene inneholder gluten.   Proteiner har mange livsnødvendige oppgaver i kroppen vår. Blant annet inngår de i oppbygging av alle celler og vev, og omtales derfor ofte som kroppens byggeklosser.   Enkelte […]

Proteiner

Proteiner er en av de grunnleggende bestanddelene i alt liv. Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud, enzymer, hormoner, hemoglobin, arvestoff, immunstoffer og skjelett. Noe går også til energiproduksjon. Uten protein kan vi ikke leve.

Grovhets-kalkulator

Lurer du på hvor grovt brødet du baker er?
Test grovheten

Kostfiber

Kostfiber finnes i alle slags grove brød og kornprodukter, som i de sammalte melsortene, i havregryn, byggryn, frokostblandinger av helkorn og naturris. Mesteparten av kostfibrene kommer fra plantecelleveggene i matvarene.

Karbohydrater

Kroppen vår trenger karbohydrater for å fungere. Karbohydrater gir energi og er viktige for hjernen, nervesystemet, muskler og immunforsvaret. Offentlige anbefalinger sier at halvparten av all energi vi trenger bør komme fra langsomme karbohydrater, som stivelse og fiber.

Næringsinnhold

Maten gir næringsstoffer som legger grunnlag for vekst, utvikling, vedlikehold og prestasjon. Den inneholder kjente og ukjente næringsstoffer i sin naturlige form. Samspillet mellom disse kan bety mye mer for helse og velvære enn vi vet i dag. Å spise variert er derfor det beste utgangspunkt for et sunt kosthold.   Karbohydrater, fett og proteiner […]

Salt

Vi trenger salt for at kroppen skal fungere. Salt er også er vesentlig for smak, konsistens og konservering av matvarer. Men, mange av oss spiser for mye salt og bør redusere inntaket.