Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Hvor lang tid tar det? 3–4 timer (over to dager)
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød
Hvor lang tid tar det? 3–4 timer (over to dager)
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød

Eltefritt grovbrød med bygg

Eltefritt grovbrød med bygg er et enkelt grytebrød hvor deigen bare røres sammen, uten å kna eller elte, og stekes i jerngryte i ovn, etter heving over natten.
Skriv ut
slik gjør du
Ingredienser

Slik gjør du

  • Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i 0,5 dl varmt vann og tilsett deretter 4 dl kaldt vann.
  • Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover.
  • Ha lokk eller plastfolie over bollen, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i 12-20 timer. 
  • Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Tøm deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger. 
  • Legg deigen med bretten ned mot bakepapiret, og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i rundt 2 timer.
  • En halv time før du skal steke brødet setter du gryten (med lokk) inn i ovnen og setter den på 250 °C. Pass på at alle deler av gryten tåler 250 °C!
  • Når brødet er ferdig etterhevet hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og opp i den varme gryten. Rist eventuelt litt forsiktig, om du synes at brøddeigen landet litt ujevnt.
  • Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det. Brødet avgir en hul lyd når det er ferdigstekt.
  • Hvelv brødet ut av gryta og la det avkjøle på rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
Du kan bake brødet i alle former med lokk som er beregnet for høye temperaturer. Stek som ett stort brød eller som flere små.

Finn mer om samme tema:

0 / 5
Les eller skriv kommentarer