Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 1 kringle
Hvor lang tid tar det? 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 1 kringle

Kringle med fyll – fire varianter

Her er en kringle med mange muligheter! Dette er grunndeigen du trenger for å lage kringle med vaniljekrem, makronfyll, epler eller smør, sukker og rosiner.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Kringle er gjærbakst i festdrakt. Blant kakebordets flotte kaker er den et deilig alternativ, hakket mer festlig enn nybakte boller.

Inni kringlen finner man fristende fyll. I denne oppskriften finner du fire forskjellige varianter på fyllet - men her er det også lov å lage sin egen spesialitet!

Slik gjør du

  • Skjær smør i terninger og la mykne på kjøkkenbenken i romtemperatur.
  • Rør gjær ut i romtemperert melk. Tilsett hvetemel, sukker, kardemomme, bakepulver og vaniljesukker. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin på lav hastighet.
  • Når deigen er nesten ferdig eltet tilsetter du smøret litt etter litt. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. 
  • Dekk bakebollen med plast eller et klede og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter. 
  • Gjør klar ønsket fyll mens deigen hever:
    Lag vaniljekrem og makronfyll etter anvisning på pakken. 
    Skrell epler og del dem i bitte små terninger. 
    Legg rosinene til bløt i lunkent vann.
    Bland smør, sukker og kanel.

  • Ha deigen ut på lett melet bakebord og kjevle ut til 80 cm lengde og 20 cm bredde.
  • Smør vaniljekrem, makronfyll eller smørblanding utover leiven. Fordel eplebiter eller myke rosiner jevnt utover leiven. 
  • Rull sammen deigen som en pølse og form til en kringle på et stekebrett med bakepapir. 
  • Dekk kringlen med plast eller et klede og la etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter. 
  • Pensle kringlen med sammenpisket egg. Strø over mandelflak om du har makronfyll i kringlen.
  • Stek kringlen midt i ovnen på 180 °C i 20–25 minutter. Avkjøl på rist.
    Tips: Kringler med vaniljefyll kan fort bli rå. Senk derfor steketemperaturen til 175 °C og stek i 30-35 minutter.
  • Kringle med vaniljekrem eller rosinblanding kan pyntes med melisglasur før servering.

Kringle med melisglasur

Finn mer om samme tema:

3.6 / 5
17 stemmer