Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Hvor lang tid tar det? 10 dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor lang tid tar det? 10 dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin

Surdeigstarter av hvete

En god surdeigstarter trenger tålmodighet og repetisjon. En surdeigstarter trenger nærmere ti dager før den er ferdig, og gjerne ti til i kjøleskapet, før den kan bakes med. Deretter har du et godt utgangspunkt for ren bakemagi!
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

 • Dag 1: Start med 50 g økologisk hvetemel og bland med 50 gram kaldt vann i en glassbolle eller et stort syltetøyglass. Dekk det til med plastfolie eller et lokk. La det stå på kjøkkenbenken til neste dag.
 • Dag 2: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til igjen og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.
 • Dag 3: Tilsett igjen 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til, og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.
 • Dag 4: Ta av 100 gram av surdeigstarteren og bland inn nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.

  Resten av starteren kan du selvsagt også lage flere surdeiger av, eller du kan bruke det i en brøddeig – for eksempel i disse eltefrie rundstykkene.

 • Dag 5: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til igjen, og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 6: Ta av 100 gram av surdeigstarteren. Tilsett 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk det til igjen, og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 7: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk til og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 8: Tilsett nye 50 gram økologisk hvetemel og 50 gram kaldt vann. Dekk til og la det stå på benken til neste dag.
 • Dag 9: Nå kan surdeigstarteren være ferdig. Den skal boble. Mat den med 100 gram hvetemel og 100 gram vann. Ha den tildekket i en bolle, glass eller boks med lokk, og oppbevar den i kjøleskapet.
 • VIKTIG: Surdeigstarteren må mates hver 7.-10. dag for å holdes aktiv. Mat den med 100 gram økologisk hvetemel og 100 gram kaldt vann.
  Husk å gi surdeigen et navn. En surdeig skal ha et damenavn. Franske bakere kaller en surdeigsstarter for «mor». 

  Husk å vaske hender og bruk rent utstyr
  Vann og mel er utgangspunktet for å lage en surdeig. Surdeig er følsom for påvirkning fra andre bakteriefloraer, og disse kan lett ødelegge surdeigskulturen. Vær derfor ekstra omhyggelig med å vaske deg på hendene og å bruke helt rent bakeutstyr når du skal jobbe med en surdeigskultur. Bruk romtempererte råvarer dersom det ikke er beskrevet noe annet. Belønningen er gode bakverk, og husk at dersom surdeigen blir tatt godt vare på kan den leve i mange år.

>> Les også: Slik lykkes du med surdeigen

Finn mer om samme tema:

3.2 / 5
96 stemmer
Les eller skriv kommentarer