Vørterbrød – Vørterkake
Vørterbrød med smør er nydelig julemat. Server gjerne med geitost og en kopp kakao. Mmm...
Ingredienser
Fordeig:
1 pk gjær
1 flaske (0,33 l) vørterøl
1 ts salt
400 g hvetemel
Hoveddeig:
4 ss mørk sirup
2 dl melk
400 g siktet rugmel
90 g sukker
1 ts malt nellik
1 ts malt anis
1 dl rosiner
Pynt:
Hvetemel til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl. Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs deig. La heve i ca. 30 minutter.
Legg gjerne rosinene i vann mens fordeigen hviler, slik at de ikke suger ekstra væske fra deigen.
- Hoveddeig: Tilsett resten av ingrediensene utenom rosinene i samme bolle som fordeigen. Elt til deigen er fast, smidig og slipper kanten av bakebollen.
- Dekk med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse.
- Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del deigen i to eller tre like store emner, som du former til avlange eller runde vørterbrød. Legg deigemnene i hevekurver eller boller med et håndkle i, slik at de holder formen og ikke siger utover.
- Dekk med klede, og etterhev i cirka 30 minutter.
- Hvelv vørterbrødene over på en stekeplate kledd med bakepapir. Bruk en tesil eller sikt til å drysse hvetemel over brødene.
- Vørterbrødene stekes midt i ovnen på 180 °C i 45 – 50 min. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden eller dekk brødene med et bakepapir. Avkjøl på rist.
Om du ønsker å få en blank overflate: Kok opp 1 dl vann tilsatt 1 ts potetmel. Pensle overflaten på vørterbrødene i det de skal ut av ovnen. La dem gjerne få stå litt med åpen dør slik at skorpen tørker igjen.
>> Dårlig tid? Lag et raskt julebrød isteden.