Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Skolebrød

Skolebrød, skolebolle, tolvøres, purke, skillings: Uansett hva du kaller den er dette en gjærbakstfavoritt!

Skolebrød er kanskje den mest kjente og best likte hvetebaksten vi har i Norge. Kombinasjonen av søt hvetedeig, eggekrem, melisglasur og kokos er like fristende for store som små.

 

Visste du også at skolebrød er så populære at de har sin egen dag? Den siste fredagen før skoleferien feirer vi skolebrødets dag i butikker og bakerier over hele landet

 

Alle bakerier med respekt for seg selv har sin variant av skolebrødet i disken – men det er ikke sikkert de kaller det skolebrød. Navnevariantene på skolebrødet er særlig mange på Sørlandet, der finner du både variantene purke, tolvøres og skillings.

 

>> Les mer om hvorfor skolebrødet har så mange navn

 

Selv om skolebrød ofte er noe man kjøper hos bakeren, er det også mange som liker å bake dem selv. Enten de klassiske, saftige skolebrødene – eller varianter som sunne skolebrød, glutenfrie skolebrød, veganske skolebrød, fargerike skolebrød eller et imponerende kjempeskolebrød som du ser på toppen av denne siden. 

 

Vil du bake selv, anbefaler vi denne oppskriften – som er lett å lykkes med:

 

Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 24 boller
Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 24 boller

Klassiske skolebrød – luftige og gode skoleboller

Klassiske skolebrød, også kalt skoleboller, er søte hveteboller med vaniljekrem og melisglasur, dyppet i kokosmasse. Denne oppskriften gir 24 luftige skolebrød.
slik gjør du
Vis Ingredienser

Slik gjør du

  • Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
  • Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin.
  • Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig. Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
  • Vaniljekrem: Lag den mens deigen hever. Ha fløte, melk, sukker og frø fra en vaniljestang i en kjele og varm opp til kokepunktet. Ha eggene  i en bolle og visp dem lett sammen. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell blandingen i den varme fløte-melken. Rør godt til klumpefri røre og sett til avkjøling. 
  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 24 like store emner og trill runde boller. Sett skolebrødene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten.
  • Dekk skolebrødene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 20-30 minutter.
  • Legg 1 stor spiseskje med vaniljekrem på hver bolle.
  • Stek skolebollene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
  • Når de er blitt kalde, smør med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.

PS! Visste du at skolebrødet har sin egen dag? Siste fredagen før skoleferien feirer vi skolebrødets dag i hele landet. Les mer om skolebrødets dag

 

Skolebrød - Flere oppskrifter og artikler

Kjempeskolebrød

Et kjempeskolebrød som kan deles opp som en kake blir et muntert innslag på kakebordet. Kjent og kjært bakverk i størrelse L.
Middels
Middels
Fint

Maiblomster

Nydelige boller formet som maiblomster er perfekte til maifestene. Dekorative, smakfulle - og en favoritt for barna.
Middels
Middels

Klassiske skolebrød – luftige og gode skoleboller

Klassiske skolebrød, også kalt skoleboller, er søte hveteboller med vaniljekrem og melisglasur, dyppet i kokosmasse. Denne oppskriften gir 24 luftige skolebrød.
Middels
Middels

Sunne skolebrød

Sunne skolebrød er grovere skoleboller som bakes med sammalt hvete og fylles med litt vaniljekrem og masse blåbær.
Middels
Middels
Grovt

Veganske skolebrød

En god oppskrift på skolebrød, også kalt skoleboller for deg som er vegetarianer eller ikke tåler melk.
Middels
Middels

Fargerike skolebrød

Lyst til å gjøre en vri på skolebrødene i år? Bland din favorittfarge i kokosen.
Middels
Middels

Glutenfrie skolebrød

En enkel og god oppskrift på glutenfrie skolebrød, også kalt skoleboller.
Middels
enkelt

Epleboller med havrefyll

Herlige epleboller med havrefyll fyller hjemmet med lukten av deilig bakst. Halvgrove og med mindre sukker og smør passer de fint til hverdagskos.
Middels
enkelt

Her feires skolebrødets dag

Skolebrødets dag vil feires i bakerier over hele landet fredag 16. juni 2023. Sjekk hvor ditt nærmeste bakeri er!

Vinn skolebrød til hele klassen

Den 17. juni feirer vi skolebrødets dag, og din klasse er invitert med på feiringen! I år deler vi ut skolebrød til klasser over hele landet.

Skolebrødets dag

Bli med å feire Skolebrødets dag 16. juni 2023. Det er lov til å kose seg litt ekstra etter et flittig år på skole eller jobb.

Miniskolebrød

Miniskolebrød er et deilig og luftig bakverk som gir en søt munnfull når du har lyst på noe ekstra.
Middels
Middels