Få ting gir oss julestemning som å bake til jul. Lukten av søte kransekaker, seige kokosmakroner og knasende pepperkaker fyller hjemmet med julekos og hygge.
Syv slag julekaker
>> Vil du bake med barn? Her er våre tips til barnas syv slag.
Kransekake er julekakefavoritten for mange. Det gjelder også pepperkaker og krumkaker.
Blant listen over andre julefavoritter finner vi brune pinner, smultringer, delfiakake og kakemenn/julemenn. Kokosmakroner, julekake, og berlinerkranser er også populære kandidater. De siste årene har også konfektkakene Sarah Bernhardt og gule bomber seilt opp som populære julekaker.
>> Les også: Opplysningskontorets Torunn har bakt julekaker i over 50 år. Her deler hun sine syv beste råd for å lykkes med baksten til jul.
Holdbarhet og oppbevaring av julekaker
Julekaker inneholder sukker, salt og fett. Sukker og salt er konserverende, mens fett kan harskne. Lys, luft og fuktighet kan redusere holdbarheten. For å bevare smak og ferskhet bør de generelt oppbevares på en ren, tørr og mørk plass med lite luft.
De aller fleste av småkakene til jul holder seg gode i skapet en måneds tid, mens smultbaksten smaker best innen 3-4 dager. Men du kan gjerne bake smultringer og fryse dem ned.
Noen kaker skal være myke, andre harde eller seige. Oppbevaringsmetode kan påvirke både smak og konsistens. Unngå å oppbevare de sprø julekakene i plastposer og -bokser. Det kan gjøre dem seige.
Det viktigste å tenke på for deg som baker selv er å avkjøle de nystekte julekakene helt før de pakkes ned. Hvis de er varme når de legges poser eller bokser vil det oppstå kondens og fuktighet. Da trives bakteriene, så vi anbefaler at du avkjøler kakene på rist først.
Hvis det er kaker som skal være litt seige eller myke kan du legge et kjøkkenhåndkle over de når de er lunkne.
>> Her kan du lese om opphavet til julekakene våre.
Gjenbruk av julekaker
Hvis du har brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul er det kjedelig for både deg selv og miljøet å kaste de som blir til overs.
Allerede nå kan det være smart å tenke fremover mot selskapet i romjulen eller nyttårsfeiringen. Her er noen tips til hva du kan bruke restene av julekakene til.
- Strøssel til desserter. Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakekrønsjen over for eksempel byggrynskrem, multekrem, iskrem eller andre desserter.
- Konfekt. Punsjeboller er en klassiker og kan gjerne lages av julekaker. Bland kakesmuler med mandler, smør, melis, eggeplommer og litt rom, så er de ganske snart klare til å trilles, pyntes og nytes sammen med en kopp kaffe.
- Ostekake. Bunnen til ostekaker lages ofte på kjeks eller av rugbrødsmuler. Bruker du julekaker får ostekaken en ekstra smak av jul, slik som denne ostekaken med salt karamell.
- Trestammer, eller det svenskene kaller for damsugare, er en perfekt måte å bruke opp kakerester på. Her kan formkake, muffins, sjokolade bli reinkarnert til herlige små kaker med nytt marsipantrekk.
- Trifle. Pisket krem, friske bær og kakesmuler slår aldri feil. Prøv trifle med berlinerkranser som søt avslutning til julemiddagen.
God julebakst!