Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Julekaker, blant annet pepperkaker, guro, sirupssnipper, sandkaker, smultringer, smørkranser og sjakkruter

Julekaker som sikrer julestemning

Julekaker gir oss smaken av jul. Her finner du både oppskrifter og tips til oppbevaring av julebaksten.

Få ting gir oss julestemning som å bake til jul. Lukten av søte kransekaker, seige kokosmakroner og knasende pepperkaker fyller hjemmet med julekos og hygge.

 

Syv slag julekaker 

Julekaker: Bake med barn

>> Vil du bake med barn? Her er våre tips til barnas syv slag.

 

Kransekake er julekakefavoritten for mange. Det gjelder også pepperkaker og krumkaker.

 

Blant listen over andre julefavoritter finner vi brune pinner, smultringer, delfiakake og kakemenn/julemenn. Kokosmakroner, julekake, og berlinerkranser er også populære kandidater. De siste årene har også konfektkakene Sarah Bernhardt og gule bomber seilt opp som populære julekaker. 

 

>> Les også: Opplysningskontorets Torunn har bakt julekaker i over 50 år. Her deler hun sine syv beste råd for å lykkes med baksten til jul.

 

Holdbarhet og oppbevaring av julekaker

Jukekaker: Oppbevaring i bokser

Tips: Lag kakedeigen tidlig i desember. Frys ned kakedeigen formet som en pølse i plastfolie som du enkelt kan oppbevare og skjære biter av når du skal bake ut julekakene. Mindre stress og mer julehygge for alle!

Julekaker inneholder sukker, salt og fett. Sukker og salt er konserverende, mens fett kan harskne. Lys, luft og fuktighet kan redusere holdbarheten. For å bevare smak og ferskhet bør de generelt oppbevares på en ren, tørr og mørk plass med lite luft.

 

De aller fleste av småkakene til jul holder seg gode i skapet en måneds tid, mens smultbaksten smaker best innen 3-4 dager. Men du kan gjerne bake smultringer og fryse dem ned.

 

Noen kaker skal være myke, andre harde eller seige. Oppbevaringsmetode kan påvirke både smak og konsistens. Unngå å oppbevare de sprø julekakene i plastposer og -bokser. Det kan gjøre dem seige.

 

Det viktigste å tenke på for deg som baker selv er å avkjøle de nystekte julekakene helt før de pakkes ned. Hvis de er varme når de legges poser eller bokser vil det oppstå kondens og fuktighet. Da trives bakteriene, så vi anbefaler at du avkjøler kakene på rist først.

 

Hvis det er kaker som skal være litt seige eller myke kan du legge et kjøkkenhåndkle over de når de er lunkne.

>> Her kan du lese om opphavet til julekakene våre.

 

Gjenbruk av julekaker

Hvis du har brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul er det kjedelig for både deg selv og miljøet å kaste de som blir til overs.

 

Allerede nå kan det være smart å tenke fremover mot selskapet i romjulen eller nyttårsfeiringen. Her er noen tips til hva du kan bruke restene av julekakene til.

 

  1. Strøssel til desserter. Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakekrønsjen over for eksempel byggrynskremmultekremiskrem eller andre desserter.
  2. Konfekt. Punsjeboller er en klassiker og kan gjerne lages av julekaker. Bland kakesmuler med mandler, smør, melis, eggeplommer og litt rom, så er de ganske snart klare til å trilles, pyntes og nytes sammen med en kopp kaffe.
  3. Ostekake. Bunnen til ostekaker lages ofte på kjeks eller av rugbrødsmuler. Bruker du julekaker får ostekaken en ekstra smak av jul, slik som denne ostekaken med salt karamell.
  4. Trestammer, eller det svenskene kaller for damsugare, er en perfekt måte å bruke opp kakerester på. Her kan formkake, muffins, sjokolade bli reinkarnert til herlige små kaker med nytt marsipantrekk.
  5. Trifle. Pisket krem, friske bær og kakesmuler slår aldri feil. Prøv trifle med berlinerkranser som søt avslutning til julemiddagen. 

God julebakst!

Julekaker - Flere oppskrifter og artikler

1 deig – 7 slag julekaker

Vi gir deg 1 deig – du får 7 slag julekaker: sjakkruter, stjernekaker, tyske skiver, smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter, og månekjeks.
Middels
enkelt

Pepperkakekake

Pepperkakekake er en herlig kake med nøttebunn, smørkrem og pepperkakepynt. Denne vil garantert slå an i juleselskapet, både hos barn og voksne.
Middels
Middels

Krumkaker

Krumkaker er en julekake stekt i jern formet som kremmerhus eller dessertskåler. Spis dem enten som de er, eller fylt med pisket krem og bær til dessert eller kaffekosen.
rask
Middels

Kokosmakroner

Kokosmakroner er en populær julekake som er lett og rask å lage med eggehvite, sukker og kokosmasse. Smaker himmelsk til jul, og fin å gi i gave.
rask
enkelt

Fattigmann

Fattigmann er en av de tradisjonelle smultkakene til jul. Hemmeligheten bak ekstra god smak på kaken er en dæsj god cognac og litt kardemomme.
Middels
Middels

Smultringer

Denne oppskriften gir skikkelig saftige smultringer. Kakene smaker aller best nystekt, men kan fint fryses og varmes opp igjen før servering også.
Middels
Middels

Brune pinner

En enkel og god julekake med smak av kanel, sirup og mandler. Oppskriften er enkel og passer godt som bakeaktivitet sammen med barn.
rask
enkelt

Adventskrans

Adventskrans baker du til jul av søt gjærbakst formet som en hvetekringle. Skal kransen spises er det godt å fylle den med rosiner, sukker og kanel.
Middels
Middels

Kransekake til jul

Kransekake til jul er midtpunktet på kakebordet blant julekakene. Med mandler, melis, eggehviter og kransekakeringer lager du denne selv i år.
lang
vanskelig

Goro

Goro er en av våre eldste julekaker, og smaker av kardemomme og smør med et hint av sitrus. Kakene er tynne og sprø, og har et utpreget flott bladmønster.
lang
vanskelig

Lussekatter

Lussekatter er deilige hveteboller i ulike fasonger som vi baker til Luciadagen 13. desember. Gulfargen kommer fra krydderet safran.
Middels
enkelt

Sandkaker

Sandkaker til jul er tradisjon for mange. Julekakene er søte porsjonskaker med mandler som smaker ekstra godt når du fyller dem med krem og bær.
rask
Middels