Pynt bordet med flagg og blomster, og nyt dagen med massevis av deilig mat. Vi gir deg oppskriftene både til 17. mai-frokosten, pølsefesten, koldtbordet og de aller beste 17. mai-kakene. God feiring!
Frokost til 17. mai
Et eller flere gode brød eller rundstykker danner selve grunnlaget for en herlig 17. maifrokost. Du kan for eksempel lage dette eltefrie brødet som ikke krever så mye arbeid. Om du har tid og lyst vil en av våre tre typer loff til festbordet garantert være en suksess.
Eller hva med deilige grove rundstykker til 17. mai-frokosten? Om du foretrekker en litt lysere brødvariant kan loffrundstykker være et godt alternativ.
Stikk gjerne innom ditt lokale utsalg av brød og bakervarer og kjøp med deg noe derfra i forkant av dagen, de har garantert mye som frister!
Kake til 17. mai
Som en søt avslutning på måltidet passer det godt med en skikkelig festkake i nasjonale farger. Hva med å prøve denne fristende sjokoladekaken med krem og bær, eller kanskje en flaggkake i rødt, hvitt og blått?
En klassisk marsipankake med jordbær eller en flott kransekake slår heller feil. Du finner oppskrifter på disse, samt mange flere kaker på kakesiden vår.
>> Se også: 17 små kaker til feiring av store anledninger
Pølsefest til 17. mai
17. mai er dagen for pølser. Enten du foretrekker kokte eller grillede pølser med eller uten kjøtt løfter du pølsemåltidet til nye høyder med nybakte pølsebrød og lomper – eller kanskje du fortrekker vafler som i Østfold?
Har du lyst til å bake pølsebrødene selv – sjekk ut våre oppskrifter på grove og fine pølsebrød, saftige brioche pølsebrød, pølsebrød med urter eller timian og chorizo.
Koldtbord til 17. mai
Eller «ta selv bord» som danskene ofte kaller det, er både godt og praktisk når man venter mange gjester. Alle finner noe de liker, og man kan lage det meste klart på forhånd.
Også her er god brødmat et fint utgangspunkt. Bak eller kjøp en smørloff, focaccia, nøttebrød eller et godt brytebrød. Server sammen med et fint fat med fenalår, gode pølser, spekeskinke og melon. Et fat med røkelaks og eggerøre. En stor skål potetsalat og et pent dekorert fat med roastbiff. Stek opp noen karbonader med løk på forhånd, disse kan du varme raskt i ovnen før servering. Skalldyr kan også være et godt alternativ, hva med en stor skål ferdigrensede reker eller en deilig skalldyrsalat med dill? Kabaret passer også til et festpyntet bord.
Sett gjerne frem gode kjeks og et deilig ostefat med brie, blåskimmelost, manchego, en fyldig hvitost og en flott brunost også. Til slutt må du huske å sette frem majones, rømme, remulade og et rikt utvalg frukt og grønnsaker som gjestene kan forsyne seg av. Et godt utvalg av drikke er viktig på 17. mai, vi foreslår juice, brus og kanskje litt bobler i glasset til de som ønsker det.