Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Berlinerkranser

Berlinerkranser

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon blir ca. 60 berlinerkranser

  • 2 stk. hardkokt eggeplomme
  • 2 stk. eggeplomme
  • 125 g sukker
  • 250 g romtemperert smør
  • 300 g hvetemel
  • 1 stk. eggehvite til pensling
  • 3 ss perlesukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (12)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Berlinerkranser, gode og søte småkaker til jul. En favorittkake for mange til jul.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon blir ca. 60 berlinerkranser

  • 2 stk. hardkokt eggeplomme
  • 2 stk. eggeplomme
  • 125 g sukker
  • 250 g romtemperert smør
  • 300 g hvetemel
  • 1 stk. eggehvite til pensling
  • 3 ss perlesukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Anja Lillehaug

    Jeg har aldri laget berlinerkranser før og vet ikke hvordan deigen skal være. Når jeg steker flyter kakene mer ut enn på bildet. Ville det hjulpet med litt mer mel i deigen, kanskje.

    • Cecilie Maske

      Hei, Anja! Litt mer mel vol nok hjelpe. Men blir det for mye mel vil deigen bli smuldrete og vanskelig å jobbe med. Hilsen Cecilie, Matprat

  • Gry Bente Bentsen

    Jeg har bakt julekaker i ca. 30-år. Nå er det veldig lenge siden jeg bakte berlinerkranser. Men jeg har bestandig strevd med den deigen. Sist jeg bakte ble deigen veldig «kort» og helt umulig å trille ut. For best å lykkes med gamle tradisjonelle oppskrifter rører jeg for hånd eller håndmikser. Hva gjør jeg feil med denne enkle oppskriften? Jeg skal lage kransekake stenger, og vil bruke eggeplommene til berlinerkranser. 🥨

    • Cecilie Maske

      Hei, Gry Bente! Ja, at deiger blir "kort" er et kjent problem når man baker berlinerkranser. Jeg mener du gjør det helt riktig - arbeider deigen sammen for hånd og ikke i maskin. Men deigen må blandes sammen såpass mye at glutenet i melet aktiveres og gjør at deigen blir mer smidig. Kanskje du også skal la deigen hvile litt lenger før du baker ut kakene. Lykke til, hilsen Cecilie, Matprat

    • Yulana

      Kanskje den har stått for lenge i kjøleskapet? Vi la en kvart deig ligge igjen i kjøleskapet til vi fikset resten, og da har smøret stivnet og var helt umulig å trille. Den første vi tok ut etter 1 time var smidig og fin.

    • Cecilie Maske

      Hei, Gry! Det er vanskelig å si hva du gjør feil. Å røre sammen for hånd er jo slik de gjorde det da oppskriften ble "oppfunnet", så det er nok ikke det. Du får forsøke igjen, så håper jeg du lykkes denne gang! Lykke til, og god bakst! Hilsen Cecilie, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB13 04.12.2025 15:00:00 handleliste stengt