Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Én deig - sju slag

En deig - sju slag

Ingredienser

1  porsjoner

Ca. 100 kaker.

Grunndeig

  • 750 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 330 g melis

Grunndeig tilsatt egg:

  • 0,5 porsjon grunndeig
  • 2 stk. egg
  • 1 ts vaniljesukker

Sjakkruter:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • 1 ss kakaopulver

Stjernekaker:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • glasur av ca. 2 dl melis
  • ca. 1 dl røde og grønne non stop sjokolade

Tyske skiver:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 1 stk. eggeplomme
  • 3 dråper mandelessens
  • 50 g finhakkede mandler

Smørkranser:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • ca. 0,5 stk. egg til pensling

Fylte riflekjeks:

  • 50 g kokosfett (delfiafett)
  • 50 g mørk kokesjokolade
  • 1 stk. egg
  • ca. 4 ss melis

Syltetøyhjerter:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 100 g ripsgelé eller tykt bringebærsyltetøy

Månekjeks:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 1 ts anisfrø
  • revet sitronskall fra 0,5 stk. sitron
  • glasur av ca. 2 dl melis

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Sjakkruter, tyske skiver, stjernekaker, smørkranser, syltetøyhjerter, fylte riflekjeks og månekjeks. Med denne oppskriften kan du lage alle syv slagene med kun en kakedeig! 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner

Ca. 100 kaker.

Grunndeig

  • 750 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 330 g melis

Grunndeig tilsatt egg:

  • 0,5 porsjon grunndeig
  • 2 stk. egg
  • 1 ts vaniljesukker

Sjakkruter:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • 1 ss kakaopulver

Stjernekaker:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • glasur av ca. 2 dl melis
  • ca. 1 dl røde og grønne non stop sjokolade

Tyske skiver:

  • 0,33 porsjon grunndeig
  • 1 stk. eggeplomme
  • 3 dråper mandelessens
  • 50 g finhakkede mandler

Smørkranser:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • ca. 0,5 stk. egg til pensling

Fylte riflekjeks:

  • 50 g kokosfett (delfiafett)
  • 50 g mørk kokesjokolade
  • 1 stk. egg
  • ca. 4 ss melis

Syltetøyhjerter:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 100 g ripsgelé eller tykt bringebærsyltetøy

Månekjeks:

  • 0,25 porsjon grunndeig med egg
  • 1 ts anisfrø
  • revet sitronskall fra 0,5 stk. sitron
  • glasur av ca. 2 dl melis

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Tips: Her foreslår vi 7 slag kaker, men det går fint an å velge færre. Husk å justere tilsetning av smaksingredienser tilsvarende endring av deigmengden. 

Sjakkruter:

Stjernekaker:

Tyske skiver:

Smørkranser:

Fylte riflekjeks:

Syltetøyhjerter:

Månekjeks:

Oppskriften på en deig sju slag er fra Opplysningskontoret for brød og korn

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Hanne Baker

    Jeg synes dette var litt trist og misvisende å lese at det fra noen som ser seg som opplysningskontoret fremstiller dette som de syv slag. Vi bør ha litt respekt for norske mat tradisjoner. De syv slag kan hentes fra mere enn disse 7 sortene men de er bla de mest kjente; Goro, Fattigmann, Sandkaker, Krumkaker, Smultringer, Berlinerkranser, Serinakaker. Også strull og det finnes jern til å lage rosettkaker til å dyppe deig til fine fasonger i smult. Norge er langstrakt så det er mange eldre kaker jeg ikke har sett også. Lefsebakst er norske kvinner tradisjonelt gode på og noen menn baker lefser også. La det ikke virke som om våre tradisjonelle kaker er enkle kaker med nonstop og trykket ut av pepperkakeformer. Våre tradisjonelle syv slag er svært forseggjorte kaker som kvinnene før oss la mye flid, presisjon og de måtte lage dem med nennsomt håndlag for ar de skulle bli pene. De er krevende derfor blir de nå ofte ikke bakt, heldigvis kan vi kjøpe disse. Så kan man bake det man vil selv men likevel lærer ikke de nye generasjonene om kakene forstår de ikke hva tradisjonen er og det er misvisende og gi inntrykk av at de er enkle kjeks.

    • Hanne Baker

      Man kan finne mange tradisjonelle julekaker i oppskriftene til Matprat, og både tyske skiver og sjakkruter er mye brukt i nyere tid . Hjertekaken er søt men minner om svenske syltgrottor, de er søte og enkle kjeks. Uansett blir det ikke våre syv slag med en deig med ulike pepperkakeformer til, vi har en tradisjon som er verdt å gi akt på.

  • Elisabeth Brennhaug

    Hvor lenge holder deigen seg i kjøleskapet?

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Elisabeth! Den holder seg flere uker i kjøleskapet i en tett bakebolle med lokk eller plastfolie på. Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.15209, server:MP-PRD-WEB11 18.08.2025 12:04:33 handleliste stengt