Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Vekt og mål

Du står på kjøkkenet med kun et desilitermål og oppskriften oppgir råvaremengder i gram. Da er redningen vår omregningstabell på mål og vekt til typiske bakevarer.
Skriv ut

Når man skal bake er nøyaktighet viktig, derfor oppgir mange oppskrifter mengder av råvarer i gram. Men hva hvis kjøkkenvekten ikke er tilgjengelig? De aller fleste av oss har et desilitermål, og da kan du sjekke her i vår omregningstabell på mål og vekt til vanlige bake-råvarer og regne om.

 

Det går an å være presis uten vekt også – bruk måleskjeer for kryddermål (krm), teskje (ts) og spiseskje (ss). Skjeene skal være strøkne, og ikke med topper. Matskje og spiseskje er det samme.

 

Vanlige enheter:
1 krm = 1 ml
1 ts = 5 ml
1 ss = 15 ml = 3 ts
1 dl = 6-7 ss
1 kopp = 2,5 dl

1 egg veier ca. 60 g.

1 pk fersk gjær (50 g) tilsvarer 1 pk tørrgjær (13 g).

 

Omregningstabell for vekt og mål til vanlige råvarer og ingredienser:

Ingrediens

1 dl veier

1 ss veier

1 ts veier

Hvetemel, siktet

55 g

 9 g

4 g

Hvetemel, sammalt

60 g

 9 g

3,5 g

Hvete, hele korn

60 g

 9 g

 

Hvetekim

35 g

 5 g

2 g

Hvetekli

25 g

3,5 g

1,5 g

Semulegryn, hvetegryn

70 g

10 g

 

Byggmel

60 g

9 g

4 g

Byggryn

80 g

13 g

 

Havremel

55 g

7 g

3 g

Havregryn, lettkokte/store  

40 g

6 g

 
Havrekli 50 g

7 g

3 g
Rugmel, sammalt 55 g

9 g

4 g
Rugmel, siktet 50 g

9 g

4 g

Potetmel, potetstivelse

70 g

11 g

4,5 g

Maismel, polenta

65 g

12 g

4,5 g

Maisstivelse

60 g

9 g

3,5 g

Tørrgjær

 

6 g

3 g

Bakepulver

 

14 g

 5,5 g

Vaniljesukker

 

9 g

4,5 g

Salt, fint

130 g

17 g

7 g

Salt, grovt

110 g

16 g

8 g

Sukker, hvitt

90 g

13 g

5 g

Sukker, brunt

70 g

10 g

5,5 g

Melis

55 g

8 g

4 g

Honning

140 g

22 g

11 g

Sirup

 140 g

16 g

 7,5 g

Smør, margarin

 85 g 

 15 g

 7 g

Olje, flytende margarin

 90 g

 10 g

 4,5 g

Melk, fløte

 100 g

 11 g

 5 g

Kilde: Helsedirektoratet

 

Sist oppdatert: 29. mars 2023