Vekt og mål
Når man skal bake er nøyaktighet viktig, derfor oppgir mange oppskrifter mengder av råvarer i gram. Men hva hvis kjøkkenvekten ikke er tilgjengelig? De aller fleste av oss har et desilitermål, og da kan du sjekke her i vår omregningstabell på mål og vekt til vanlige bake-råvarer og regne om.
Det går an å være presis uten vekt også – bruk måleskjeer for kryddermål (krm), teskje (ts) og spiseskje (ss). Skjeene skal være strøkne, og ikke med topper. Matskje og spiseskje er det samme.
Vanlige enheter:
1 krm = 1 ml
1 ts = 5 ml
1 ss = 15 ml = 3 ts
1 dl = 6-7 ss
1 kopp = 2,5 dl
1 egg veier ca. 60 g.
1 pk fersk gjær (50 g) tilsvarer 1 pk tørrgjær (13 g).
Omregningstabell for vekt og mål til vanlige råvarer og ingredienser:
Ingrediens |
1 dl veier |
1 ss veier |
1 ts veier |
Hvetemel, siktet |
55 g |
9 g |
4 g |
Hvetemel, sammalt |
60 g |
9 g |
3,5 g |
Hvete, hele korn |
60 g |
9 g |
|
Hvetekim |
35 g |
5 g |
2 g |
Hvetekli |
25 g |
3,5 g |
1,5 g |
Semulegryn, hvetegryn |
70 g |
10 g |
|
Byggmel |
60 g |
9 g |
4 g |
Byggryn |
80 g |
13 g |
|
Havremel |
55 g |
7 g |
3 g |
Havregryn, lettkokte/store |
40 g |
6 g |
|
Havrekli | 50 g |
7 g |
3 g |
Rugmel, sammalt | 55 g |
9 g |
4 g |
Rugmel, siktet | 50 g |
9 g |
4 g |
Potetmel, potetstivelse |
70 g |
11 g |
4,5 g |
Maismel, polenta |
65 g |
12 g |
4,5 g |
Maisstivelse |
60 g |
9 g |
3,5 g |
Tørrgjær |
6 g |
3 g | |
Bakepulver |
14 g |
5,5 g |
|
Vaniljesukker |
9 g |
4,5 g |
|
Salt, fint |
130 g |
17 g |
7 g |
Salt, grovt |
110 g |
16 g |
8 g |
Sukker, hvitt |
90 g |
13 g |
5 g |
Sukker, brunt |
70 g |
10 g |
5,5 g |
Melis |
55 g |
8 g |
4 g |
Honning |
140 g |
22 g |
11 g |
Sirup |
140 g |
16 g |
7,5 g |
Smør, margarin |
85 g |
15 g |
7 g |
Olje, flytende margarin |
90 g |
10 g |
4,5 g |
Melk, fløte |
100 g |
11 g |
5 g |
Kilde: Helsedirektoratet
Sist oppdatert: 29. mars 2023