Bakerens ekstra grove brød
Bakerens ekstra grove brød passer til din sunne hverdag og smaker deilig av både gresskarkjerner, honning, fullkornshvetemel, grov sammalt rug og hvetekli.
Ingredienser
Bløtlegging:
350 g fullkornshvetemel
150 g sammalt rug, grov
15 g hvetekli
5 dl vann
Hoveddeig:
200 g hvetemel
50 g gresskarkjerner
35 g honning
25 g fersk gjær
10 g havsalt i flak
vann til pensling
gresskarkjerner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bløtlegging: Bland sammen ingrediensene til bløtleggingen i en bakebolle, og la stå på kjøkkenbenken i 20 minutter.
- Hoveddeig: Ha resten av ingrediensene i samme bakebolle som bløtleggingen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste fart i ca. 10 minutter. Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
- Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på et lett melet bord. Del i to like store emner, som du former til avlange brød. Pensle brødene med vann, rull i gresskarkjerner og legg i smurte 1-litersformer.
- Dekk med plast eller et klede, og la brødene etterheve til dobbel størrelse.
- Forvarm ovnen til 250 °C. Sett brødene inn på en rist nederst i ovnen, og senk temperaturen til 200 °C. Stek i ca. 45 minutter. Ha brødene ut av formene, og avkjøl på rist.
>> Tips! Har du lyst på grovt brød med mindre arbeid, anbefaler vi å prøve eltefri bakst. Prøv for eksempel et grovt grytebrød – det rører du sammen på kvelden og steker dagen etter. Lite jobb og mye smak!