Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 2 - 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 10-12 boller
Hvor lang tid tar det? 2 - 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 10-12 boller

Berlinerboller

Berlinerboller, eller solboller som de vanligvis kalles lenger nord i landet, er boller som ofte er fylt med syltetøy eller vaniljekrem og kokt i smult.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

  • Berlinerboller er enklest å bake hvis du bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha mel, sukker og salt i bollen.
  • Ha fløte og melk i en liten kjele og varm blandingen til den er så vidt 37 °C, og rør ut gjær i blandingen.
  • Ha i egg, visp blandingen sammen og hell det i bakebollen med mel. Elt deigen sammen og la den elte i 10 minutter.
  • Tilsett smør i terninger og elt deigen videre til den er smidig og slipper bollen, 5-10 minutter.
  • La deigen heve til dobbelt størrelse under plast, ca. 30-45 minutter.
  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Kjevle den ut til en 2 cm tykk leiv. Bruk en utstikker eller et kjøkkenglass med diameter på ca. 6 cm, og stikk ut små sirkler. Samle sammen deigen du har stukket ut fra og kjevle den ut på nytt helt til du ikke har mer deig igjen.
  • På halvparten av deigsirklene legger du ønsket mengde fyll. Legg en sirkel uten fyll over og klem forsiktig rundt kanten slik at fyllet ikke siver ut.
  • Dekk berlinerbollene med plast eller et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 20-30 minutter.
  • Varm frityrolje i en tykkbunnet kjele. Når oljen er 160 °C kan du steke bollene. Sjekk temperaturen med et steketermometer, eller hold en trepinne nedi oljen, når det bruser rundt kanten er det klart til å steke.
  • Stek bollene gylne i den varme oljen, snu dem med et par treredskaper underveis.
  • Ta opp berlinerbollene og la dem renne av på kjøkkenpapir, før du ruller dem i sukker, eller melis om du vil. Avkjøl bollene på rist.
    Sett oljen til avkjøling når du er ferdig med stekingen. Om den kalde oljen ser bra ut og lukter greit kan du sile den og ta vare på den til neste gang du skal fritere. Når du skal kaste oljen kan du helle den i en melkekartong e.l og hive den i restavfallet.

Kilde: MatPrat 

 

>> Her kan du finne flere oppskrifter på ulike boller. Mmm!

Finn mer om samme tema:

3.8 / 5
23 stemmer