Bollekake med vaniljekrem og rabarbra
Gjærbakst og langpannekake i ett! Denne kaken blir garantert en suksess på kakebordet.
Ingredienser
Vaniljekrem
5 eggeplommer
½ vaniljestang
3 dl melk
½ dl sukker
1 ss maizena
Bolledeig
5 dl melk
25 g fersk gjær
1 egg
950 g hvetemel
150 g sukker
¼ ts salt
150 g smør i terninger
Syltet rabarbra
2 stilker rabarbra
1 ½ dl vann
1 dl sukker
½ dl eplecidereddik
Melisglasur
75 g melis
½ eggehvite
½ ts sitronsaft (kan sløyfes)
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Lag vaniljekrem først. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Visp alt godt sammen. Varm opp blandingen under omrøring til kremen begynner å tykne. Når kremen har blitt tykk og fin, trekk kjelen av platen og avkjøl kremen.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
- Sett bolledeig. Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle. Varm melk til den er fingervarm, smuldre gjær i melken og pisk inn egg. Hell blandingen i bollen. Elt deigen på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 10 minutter. Du kan også elte deigen for hånd.
- Tilsett smør og elt deigen til den slipper bollen og er smidig og fin, ca. 10 minutter.
- Dekk til bakebollen med litt plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Lag syltet rabarbra imens. Skrell rabarbra. Ikke kast skallet, det gir fin farge til laken. Kok opp rabarbraskall, vann, sukker og eddik i en kasserolle. Kutt rabarbra i små biter og legg dem i kasserollen når sukkeret har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Avkjøl. Oppbevar gjerne syltet rabarbra på glass med lokk.
- Smør en liten langpanne, ca. 25 x 35 cm med smør. Ha deigen i langpannen og klem den ut i formen. Lag små groper i deigen. Dekk til med plastfolie og sett deigen til etterheving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
- Trykk ned gropene en gang til og fyll dem med vaniljekrem og syltet rabarbra. Bruk en sprøytepose eller en liten teskje for å fordele vaniljekrem utover. Dekk til med plastfolie og sett deigen til heving i ytterligere 30 minutter.
- Forvarm stekeovnen til 225 °C. Sett formen i stekeovnen på nederste rille og stek kaken i 10 – 15 minutter. Sett formen på en rist og avkjøl.
- Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en glasur. Ha glasuren på kaken rett før servering.
Skal du bake til mange? Se alle våre oppskrifter på langpannekaker her.
Oppskriften er fra MatPrat