Brød i langpanne
Brød i langpanne er en praktisk måte å bake fire brød på én gang. Frys dem ned, så har du alltid ferskt brød tilgjengelig.
Ingredienser
1 ¾ l (1750 g) vann eller melk
1 pakke gjær
4 ts salt
500 g sammalt rug, grov
1 kg sammalt hvete, grov
1 kg hvetemel
120 g solsikkekjerner (2 dl)
70 g linfrø (1 dl)
1 ss smeltet smør til pensling mellom brødene
vann til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Varm vannet eller melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med væsken. Ha i salt og mel, og eventuelt solsikkekjerner og linfrø.
- Elt deigen smidig og fin. Smør gjerne litt olje på overflaten av deigen. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, 30–40 minutter.
- Ta deigen ut på melet bakebord. Kna i mer mel hvis deigen er klissete. Del deigen i fire like store emner som du former til brød. Legg dem i en godt smurt langpanne. Smør med smeltet margarin mellom hvert brød. Dekk med plast, og la brødene etterheve i 20–30 minutter.
- Pensle brødene lett med lunkent vann og prikk brødene lett med gaffel.
- Sett langpannen på nederste rille i ovnen og stek brødene ved 210 °C i ca. 1 time. Skru ned termostaten til 200 °C det siste kvarteret. Hvelv brødene på rist og prøv om brødene er ferdigstekt ved å trykke lett mot de sammenskjøvne sidene. Går merket ut, er brødene ferdige. Virker brødene litt lite stekt, kan de legges på en plate og stekes videre i 15 minutter. Avkjøl på rist.
På jakt etter annen lettvint bakst? Prøv sconesbrød, eltefritt grovbrød med bygg eller frokostbriketter.