Byggbrød
Byggbrød er saftig og rustikt brød av byggmel, hvetemel og sirup. Bygg smaker ekstra godt, og gir et svært holdbart brød som passer til lunsj og i matpakke.
Ingredienser
Bløtlegging:
5 dl vann , 37 ºC
500 g byggmel
Hoveddeig:
3-4 dl vann , 37 ºC
50 g rapsolje
700 g hvetemel
2 ts salt
4 ss mørk sirup
1 pk gjær
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bløtlegging: Rør byggmelet ut i vannet. La stå i 30 minutter.
- Hoveddeig: Rør 3 dl vann, olje og sirup inn i bløtleggingen. Byggmelet trekker til seg mye av vannet når det får stå, men hold igjen 1 dl av vannet i hoveddeigen og spe heller inn litt etter litt på slutten av eltetiden. Tilsett mel, tørrgjær og salt og elt deigen godt sammen. La den stå lunt og tildekket i ca. 45 minutter.
- Pensle formene godt og dryss med byggmel. Arbeid deigen sammen og del den i tre like store emner. Form avlange eller runde brød som legges i former eller kurver. La brødene heve lunt og tildekket til nesten dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Stek brødene på nederste rille på 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.
Brød hevet i kurv hvelves forsiktig over på et stekebrett dekket med bakepapir.