Disippelbrød
Et saftig og godt brytebrød som er hyggelig å dele med mange rundt et påskebord. Inspirert av Jesu Kristi siste måltid med disiplene på skjærtorsdag.
Ingredienser
Bløtlegging
4 dl store havregryn
10 dl vann
Deig
1 kg hvetemel
120 g sammalt rug grov
1 ts salt
½ ts sukker
3 ss rapsolje
½ pk gjær
3-4 dl vann
Topping
Vann til pensling
2 ss mel og litt vann til pynten med kors
Sammalt rug grov til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Legg havregrynene i en bakebolle med vann og la den stå på kjøkkenbenken over natten.
- Hell av overflødig vann og tilsett de øvrige ingrediensene. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav fart i 10 minutter og øk farten etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig når den er smidig og slipper bakebollen.
- Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbelt størrelse, cirka en time.
- Ha deigen på oljet eller lett melet bakebord. Ta 1/3 av deigen og form til et rundt brød og sett det midt på et stekebrett med bakepapir. Del resten av deigen i 12, trill runde boller og sett dem i ring rundt brødet.
- Lag en liten deig av bare mel og vann. Form den som en sirkel og fest den på toppen. Bruk en skarp kniv til å snitte et kors på toppen.
- Dekk baksten med et klede og hev i cirka 45 minutter.
- Pensle brødet forsiktig med vann og dryss mel over brødet.
- Stek brytebrødet midt i ovnen på 220°C i 25-30 minutter. Avkjøles på rist.
Brødet er et brytebrød og passer godt til en god varm suppe.
Oppskriften er laget av Karin Othilie Mollestad og var vinneren i vår påskebrødkonkurranse i 2020.