Fastelavnsboller med krem og syltetøy
Fastelavnsboller med krem og syltetøy er toppen av søt gjærbakst for mange og det perfekte bakverk på fastelavnssøndag.
Ingredienser
Bolledeig:
100 g smør
600 g hvetemel
100 g sukker
1 ts bakepulver
2 ts malt kardemomme
3 ½ dl melk
1 pakke gjær
1 egg til pensling
Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
12 ss bringebær- eller jordbærsyltetøy
2 ss melis
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bolledeig: Skjær smøret i terninger og la det mykne på benken i romtemperatur.
- Ha hvetemel, sukker, bakepulver, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Tilsett litt mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast. Smøret tilsettes til slutt og jobbes godt inn i bolledeigen.
- La deigen heve under plast eller et klede i ca. 45 minutter til dobbel størrelse.
- Del deigen i 12 like store emner, og trill runde boller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.
- Dekk bollene med et rent klede og la dem etterheve i ca. 30 minutter til nesten dobbel størrelse.
- Pensle bollene med egg.
- Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøl på rist.
- Fyll og pynt: Visp fløten til luftig krem. Del bollene i to, ha en spiseskje med syltetøy på bunnen, deretter krem og legg på toppen. Avslutt med et melisdryss og kos deg med fastelavnsboller!
Her har du fått oppskriften på klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy, men bollene kan fylles med en rekke ulike fyll. Prøv for eksempel med vaniljekrem og rørte skogsbær eller pisket krem og lemoncurd – to friske og supergode varianter.
>> Glad i boller? Se vår samleside om boller her.