Fylte fastelavnsboller
Fylte fastelavnsboller med vaniljekrem eller makronfyll er søt gjærbakst som alle liker. Med fyll i bollene er de klare til å nytes rett fra ovnen.
Ingredienser
100 g smør
600 g hvetemel
90 g sukker
1 ts malt kardemomme
½ ts salt
3 ½ dl melk
1 pk gjær
Egg til pensling
Fyll og pynt:
1 pk makronfyll eller 1 pk vaniljekrem
Mandler til boller med makronfyll
2 ss melis
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Skjær smøret i terninger og la det mykne på benken i romtemperatur.
- Ha hvetemel, sukker, kardemomme, salt og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin. Tilsett smøret helt til slutt og jobb det godt inn i bolledeigen.
- Dekk bollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
- Gjør klar det fyllet du vil bruke mens deigen hever.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 12 like store deler, trill boller og trykk dem flate. Legg 1 stor teskje fyll midt på deigen, strekk deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollen med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk bollene med et klede, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 20-30 minutter.
- Pensle bollene lett med sammenvispet egg.
Sett gjerne en mandel på toppen av de bollene som har makronfyll slik at du kjenner dem igjen.
- Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 5 – 10 minutter. Avkjøl på rist.
- Dryss over melis før servering.
Fylte fastelavnsboller serveres på fastelavnssøndag.
>> Glad i boller? Se vår samleside om boller her.