Glutenfrie lussekatter
Ingen Luciadag uten lussekatter – med disse smakfulle glutenfrie lussekattene kan du inkludere alle til bords på Luciadagen den 13. desember.
Ingredienser
Bolledeig:
150 g smør
5 dl melk
1 pk gjær
2 ss fiberhusk
100 g sukker
½ g safran eller safranlake
500 g glutenfri fin melblanding
Safranlake:
½ dl vann
25 g sukker
½ g safran
Til pensling og pynt:
Egg til pensling
Rosiner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Smelt smør i en kjele og ha i melk. Varm væsken til den er fingervarm ved 37 °C, og løs opp gjæren i væsken.
- Visp inn fiberhusk i væsken og la det svelle i 10 minutter.
Gjør som bakerne og lag safranlake dagen før du skal bake – da kommer krydderets fine farge og gode smak ekstra godt frem. Slik gjør du det: kok sukkerlake av vann og sukker. Tilsett safran, dekk til og la safranen trekke minst 3 timer eller aller helst til dagen etter.
- Ha i sukker, mel og safran eller safranlake og elt deigen til den er smidig.
- Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse i ca. 30 minutter.
- Ta deigen ut på et lett melet bord – bruk et glutenfritt mel. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter.
- Legg lussekattene på en stekeplate kledd med bakepapir.
- La lussekattene etterheve under plast til dobbel størrelse i ca. 30 minutter.
- Pensle med sammenpisket egg og pynt med rosiner.
- Stek lussekattene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
>> Klikk her for å lese om hvorfor vi spiser lussekatter på Luciadagen.