Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grove boller

Grove boller

Ingredienser

1  porsjoner

Du får ca. 20 boller av en porsjon med deig.

  • 700 g hvetemel
  • 150 g fullkornsmel eller fin sammalt hvete
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 pk gjær
  • 7 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 stk. egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Er du glad i saftige og gode hveteboller? Prøv disse litt sunnere bollene med grovt mel og havregryn. Nytes som dem er - eller fylt med kremost og friske bær. Du får ca. 20 boller av denne deigen. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

Du får ca. 20 boller av en porsjon med deig.

  • 700 g hvetemel
  • 150 g fullkornsmel eller fin sammalt hvete
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 pk gjær
  • 7 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 stk. egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.

Spis bollene som de er eller fyll dem med kremost og friske bær.

Grove boller

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Gjærbakst – slik lykkes du

 

Kommentarer

  • Kristin Elisabeth Larsen

    Hvor mye er en porsjon i næringsinnholdet her? Regner med at ikke alle bollene kun blir 268 kalorier

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Kristin! Det er beregnet per bolle, med forbehold om at du lager 20 boller per porsjon. Hilsen Marta, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB13 05.04.2025 11:23:39 handleliste stengt