Grove fastelavnsboller med kremost og friske bær
Grove fastelavnsboller med havre er et litt sunnere alternativ til de klassiske fastelavnsbollene. Disse er ekstra gode med kremost og friske bær, og passer godt til søndagsfrokosten.
Ingredienser
Bolledeig:
150 g smør
700 g hvetemel
150 g fullkornshvetemel eller sammalt hvete, fin
150 g lettkokte havregryn
1 dl sukker
2 ts malt kardemomme
7 dl melk
1 pk gjær
Fyll:
1 pk kremost naturell
200 g friske bær (bjørnebær, bringebær og blåbær, eventuelt en blanding av disse)
1 ss melis
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bolledeig: Skjær smøret i terninger og la det mykne på benken i romtemperatur.
- Ha hvetemel, havregryn, sukker, kardemomme, melk og vaniljekesam i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin. Tilsett litt mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast. Tilsett smøret helt til slutt og jobb det godt inn i bolledeigen.
- La deigen heve under plast eller et klede til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Del deigen i 24 like store emner, og trill runde boller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.
- Dekk bollene med et rent klede og la dem etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle bollene med egg.
- Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøl på rist.
- Fyll og pynt: Del bollene i to. Smør på et lag kremost. Legg på bær, gjerne en miks av blåbær, bringebær og bjørnebær. Legg på toppen og avslutt med et lite melisdryss.
For en ekstra luftig krem kan du vispe kremosten før du smører den på bollene.
Grove fastelavnsboller kan serveres som et sunnere alternativ til de klassiske fastelavnsbollene, eller som en ekstra god frokost.
>> Glad i boller? Se vår samleside om boller her.