Grovt gulrotbrød
Grovt gulrotbrød er et saftig og sunt brød med havre, solsikkekjerner og gulrot. Brødet har en mild og god smak og er barns favoritt i matpakken.
Ingredienser
Bløtlegging
100 g havrekli
150 g havremel
150 g lettkokte havregryn
50 g solsikkekjerner
3 ½ dl vann, romtemperert
Hoveddeig
600 g hvetemel
10 g salt
150 g revet gulrot
4 dl melk
½ pk gjær
Vann til penslig og havregryn til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bløtlegging: Bland sammen ingrediensene til bløtleggingen i en bakebolle, og la stå på benken i 30 minutter.
- Hoveddeig: Ha resten av ingrediensene i samme bakebolle som bløtleggingen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin, start med lav fart og øk etter hvert. Bruk «tyggegummitesten» for å sjekke om deigen er ferdig eltet. (Ta en deigklump, rull den i hånden og strekk den ut. Kan du strekke deigen uten at den brister er den ferdig eltet.)
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, 1–2 timer.
- Ha deigen ut på lett melet bakebord, og del i to like store emner. Form emnene til brød og legg i smurte brødformer (1, 5 liter).
- Dekk formene med plast, og la etterheve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
- Pensle vann, dryss over havregryn og snitt brødene forsiktig med en skarp kniv.
- Stek brødene på nederste rist i ovnen ved 225 °C i ca. 40 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.