Grovt havrebrød
Grovt havrebrød er et velsmakende og sunt grovbrød med havregryn, grov sammalt hvete og havrekli. Veldig populært i matpakken.
Ingredienser
Bløtlegging
6 dl vann
300 g lettkokt havregryn
150 g sammalt hvete, grov
100 g havrekli
Hoveddeig
750 g hvetemel
2 ts salt
2-3 ts sukker
4 dl skummet melk
½ dl rapsolje
1 pk gjær
Egg til pensling og havregryn til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bløtlegging: Bland sammen havregryn, sammalt hvete, havrekli og vann i en bakebolle. Elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.
- Hoveddeig: Ha hvetemel, salt, sukker, melk og rapsolje i samme bakebolle. Smuldre i gjæren og elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
- Dekk bakebollen med plast og la den stå lunt til deigen har blitt dobbelt så stor. Ca. 45 minutter.
- Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg havrebrødene i to smurte 2-liters brødformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.
- Pensle havrebrødene med sammenvispet egg. Dryss over havregryn og snitt forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv.
- Stek de grove havrebrødene på en rist nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.
Skal du bruke havrebrødet til matpakkebrød? Da har vi noen gode tips på lager: Her finner du vår store samleside for matpakker med råd, inspirasjon og gode oppskrifter.
Vi anbefaler også å sjekke ut artikkelen om våre beste matpakkebrød – der du blant annet finner havrebrødet fra denne oppskriften.