Havrebrød
Havrebrød med fin sammalt hvete, havregryn og havrekli er et godt og sunt grovbrød som passer fint i matpakken. Bak i rund form og lag rutemønster på toppen.
Ingredienser
4 dl kaldt vann
250 g sammalt hvete, fin
25 g havrekli
50 g lettkokt havregryn
⅓ pakke gjær
½ ts salt
1 ts honning
2 ss rapsolje
120 g hvetemel
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Bland sammalt hvete, havrekli og havregryn i vannet, og la stå i ca. 20 minutter.
- Tilsett resten av ingrediensene. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord, og form til et rundt brød. Legg brødet på en stekeplate med bakepapir, og pass på at skjøten kommer på undersiden.
- Dekk brødet med plast eller et klede, og la brødet heve til nesten. dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Strø litt mel over brødet, og bruk en skarp kniv til å skjære et «rutenett» i. Pass på at du ikke skjærer for dypt.
Du kan også pensle brødet med vann og strø havregryn over.
- Forvarm ovnen til 250 °C. Sett brødet inn midt i ovnen, og senk temperaturen til 220 °C. Stek brødet i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.
>> Er du glad i havre, anbefaler vi også å prøve ut oppskriften på grovt havrebrød, et herlig matpakkebrød som holder seg ferskt og godt lenge!
Vigdis Solberg står bak denne oppskriften som var en av finalistene i OBKs brødoppskriftskonkurranse 2014.