Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Hveteboller

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 24 boller.

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 6 dl melk
  • 4 dl rosiner (kan sløyfes)
  • 1 stk. sammenvispet egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (55)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Har du lyst på ferske boller som smelter på tungen når de spises? Bak boller i dag og kos deg.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 24 boller.

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 6 dl melk
  • 4 dl rosiner (kan sløyfes)
  • 1 stk. sammenvispet egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Elting for hånd: En gjærdeig krever god elting for at glutennettverket skal utvikle seg godt. Elting for hånd kan gi en noe mer kompakt og tyngre deig. Skal du elte for hånd vil ikke temperaturen stige så mye under eltingen, og det kan derfor lønne seg å smelte smøret og lunke væsken litt for å lette jobben og få en raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Ønsker du ekstra luftige boller kan du tilsette 1 ts bakepuvler! 

Vil du heller bake trippel sjokoladebolle eller kanelboller? Vi har verdens beste oppskrift!

Hveteboller

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Gjærbakst – slik lykkes du

Podcast-episode: Triksene du trenger for å redde maten

 

Kommentarer

  • Henning Johan Forsstrøm

    Skulle virkelig ønske at jeg hadde lest kommentarene før jeg satte i gang for dette var dårlige greier. Anbefaler folk å ta ned melet til 900g eller litt mindre. Da får du en deig det er lettere å jobbe med, og kanskje kjøkkenmaskinen tilogmed overlever.

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Henning! Denne oppskriften brukes flittig på Matprat-kjøkkenet, og funker hver gang. Men, det krever en kjøkkenmaskin som tåler en god deig. Prøv å nedskalere, og lag heller deigen i to omganger om du trenger mange boller. Hilsen Marta, Matprat

  • Mona Nøstvold

    Første gang jeg laget disse, ble det for mye mel når jeg brukte mengden i oppskriften. Laget de igjen med mindre mel, og de ble så luftige og helt magisk gode. Beste bollene jeg har laget.

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.15209, server:MP-PRD-WEB13 18.08.2025 12:19:19 handleliste stengt