Kanelboller – saftige og gode
Kanelboller, skillingsboller eller kanelsnurrer er deilige søte hveteboller med krydret fyll av kanel, smør og sukker. Perfekt som turmat eller til kaffen.
Ingredienser
Deig:
150 g smør
6 dl melk
1 pakke gjær
1 ½ dl sukker
2 ts malt kardemomme
1 kg hvetemel
Fyll:
100 g mykt smør
6 ss sukker
3 ts malt kanel
1 egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Deig: Smelt smøret, ha i melken og rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel, sukker og kardemomme. Deigen bør eltes i 10-15 minutter.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord, del den i to og kjevle ut til et rektangel ca. 2-3 cm tykk. Bre mykt smør utover leiven, men la det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Pensle stripen med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Gjenta på andre leiven.
- Skjær rullen i 2-3 cm tykke skiver og legg dem på stekeplate med bakepapir.
- Dekk med et klede, og la heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle bollene med pisket egg.
- Stek kanelbollene midt i ovnen ved 220°C i 10–12 minutter. Avkjøl på rist.
En litt annen variant av kanelboller er bergenske skillingsboller. Kanelboller kan også lages i form av kanelknuter eller kanelsnurrer – eller du kan lage en dekorativ kanelstjerne eller kanelsnurrkake til festlige anledninger.
>> Her finner du alle våre oppskrifter på kanelboller i forskjellige varianter.
Visste du at 4. oktober er kanelbollens dag?
Glad i boller? >> Se vår samleside om boller her.