Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lussekatter

Lussekatter

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 30 lussekatter

  • ca. 15 dl hvetemel
  • 2 dl sukker
  • ca. 1 ts salt
  • 5 dl melk
  • 2 stk. egg
  • 50 g gjær
  • 0,25 g safran
  • 200 g smør
  • 2 ss rosiner til pynt
  • 1 stk. egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (39)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter. Lag dem på den tradisjonelle måten, eller bak lussekatter med tangzhong metoden.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 30 lussekatter

  • ca. 15 dl hvetemel
  • 2 dl sukker
  • ca. 1 ts salt
  • 5 dl melk
  • 2 stk. egg
  • 50 g gjær
  • 0,25 g safran
  • 200 g smør
  • 2 ss rosiner til pynt
  • 1 stk. egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Lussekatter trinnbilder 3
Lussekatter trinnbilder 4

Lussekatter_1

God luciafeiring!

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Christina Suhr

    Jeg fulgte oppskriften, men synes det både luktet og smakte gjær av lussekattene. Hva gjorde jeg feil?

    • Cecilie Maske

      Hei, Christina! Det er vanskelig å si. Det kan være temperaturen under gjæringen, tiden deigen fikk heve eller lengden på etterhevingen. Noen ganger er det små variasjoner som gjør at resultatet ikke blir som ønsket. Lykke til neste gang! Hilsen Cecilie, MatPrat

  • Stine Stenhaug

    Nydelig gode og luftige! :) Brukte gurkemeie og kardemomme.

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB12 05.04.2025 19:54:07 handleliste stengt