Matpakkebrød
Matpakkebrød er et sunt, ekstra grovt og saftig brød med hvete, rug, havregryn, havrekli og kulturmelk. Grovbrødet holder deg mett lenge, og passer fint til lunsj i hverdagen.
Ingredienser
Fordeig
1 l skummet kulturmelk
500 g sammalt hvete, grov
150 g sammalt rug, fin
400 g sammalt rug, grov
30 g lettkokt havregryn
50 g havrekli
Hoveddeig
3 dl vann
50 g fersk gjær (1 pakke)
400 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel
2 ts salt
egg til å pensle med
havrekli og havregryn til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Bland sammen alle ingrediensene i en stor bakebolle. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil litt være klissete. Tilsett ekstra vann om den er for tørr.
- Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.
- Hoveddeig: Tilsett ingrediensene til hoveddeigen i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Om du bruker kjøkkenmaskin kan du start med lav fart i 3 minutter og fortsette i 5 minutter på høyere fart. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 45 minutter.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2 liters former.
- Dekk formene med et klede, og la brødene etterheve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
- Pensle brødene med sammenvispet egg og dryss over havrekli og havregryn. Snitt forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv.
- Stek brødene på nederste rille ved 200 ºC i 50-60 minutter. Ha brødene ut av formene og avkjøl på rist.
Prøv også grovbrød med bygg og havre som matpakkebrød.